De schpountz

Comp.Marius
wo 8 jan 2020 - 20.00 u
wo 8 jan 2020
20.00 u
  • wo 8 jan 2020
    20.00 u
    concert- & theaterzaal
    Geweest

Compagnie Marius is de absolute meester van het openluchttheater en vaste gast op festivals als Theater aan Zee en Theater op de Markt. Sinds 1999 staat het gezelschap garant voor totaalervaringen op locatie. Soms met een glaasje, soms met een diner, vaak met mobiele decors die in no time opgezet en afgebroken kunnen worden en steeds met een flinke portie spelplezier. 

Deze keer laat Comp.Marius de natuurelementen echter voor wat ze zijn en trekt het gezelschap de theaterzaal in. 

De schpountz vormt de afsluiter van de Pagnol-cyclus van Comp.Marius die in
1999 een aanvang nam met Marius (jawel!) en later werd uitgebreid met Nagras (2000), Fanny en César (2001) en Manon en Jean (2006). 

In 2012 creeerde Cie.Marius De schpountz als locatievoorstelling bij daglicht. Nu volgt dus een herwerking, speciaal voor de theaterzaal. 

Een waterval van personages en ijzersterke dialogen gesitueerd in het artistieke milieu, waarin auteur Marcel Pagnol met veel ornaat de kracht van de komedie verdedigt, dat is De schpountz. Met maar liefst 57 scenes en 34 personages wordt het onbegrip tussen een jonge artiest met een dikke nek en een hardwerkende kleine middenstander tussen de Roquefort en de saucissen beslecht.

Na de voorstelling trakteert het gezelschap het publiek op een glas champagne om Schpountz’ happy end te beklinken. Of wat had je gedacht?

“Deze grootmeester in het bedenken van sappige komedies die de kleine kantjes van het mensdom met zwier en scherpte portretteren, schreef ook De schpountz (…), een groteske komedie over de nietsnut Irenee die inwoont bij zijn betweterige oom en kruidenier Baptiste en droomt van een leven als filmster. Liquid gold voor een spelersploeg!” KnackFocus, 29 juli 2012

credits

tekst Marcel Pagnol / vertaling & bewerking Waas Gramser & Kris Van Trier / met Waas Gramser, Kris Van Trier, Koen Van Impe, Frank Dierens & Daphne Wellens / inleiding Tuur Devens / © Raymond Mallentjer 
marius.be