cultuurcentrum Hasselt

STRAPTRACK - première/coproductie

CREW, EDM/UHasselt, Androme & Platform 0900
za 9 nov 2019 - wo 13 nov 2019
za 9 nov 2019
-
wo 13 nov 2019

CREW geldt als één van de pioniers op het vlak van virtual reality. Het Vlaamse gezelschap stond in november 2018 voor het eerst in CCHA met de virtual reality-trip C.a.p.e. KIT (8+). Eric Joris (artistiek leider CREW) was met die bijzondere interactieve theatervoorstelling niet aan zijn proefstuk toe. Al lange tijd creëert hij intrigerende methodes om state-of-the-art technologie te verbinden met artistieke vormen, vaak om de menselijke zintuigen te onderzoeken en te bevragen.

Met STRAPTRACK - een nieuw VR concept in volle ontwikkeling - gaat hij daarin opnieuw een stuk verder. Virtual reality, tot nu toe een ervaring exclusief voor oog en brein, krijgt er een volwaardig zintuiglijke dimensie bij door geluiden toe te voegen die effect hebben op het visuele.

Wind en zelfs zwaartekracht kunnen gesimuleerd worden. De positie van de bezoeker ten opzichte van de ruimte wordt bepaald via een nieuw ontworpen trackingsysteem dat lange afstanden kan overbruggen. De ruimte waar je je in bevindt is een anderhalf meter grote maquette van geometrische vormen die op verschillende manieren ten opzichte van elkaar kunnen scharnieren en die werd gemaakt door kunstenaar Meryem Bayram. 

Hoe ervaar je de verschillende media: krijg je dezelfde ruimtelijkheid, dezelfde graad van immersie en aanwezigheid in een grafische, een sculpturale of filmische omgeving? Deze live VR-installatie daagt je uit om je onder te dompelen in een andere ervaring van een andere realiteit. Klaar voor een kunstbeleving uit de toekomst in groepjes van drie?

credits

visual artist Eric Joris / artist Meryem Bayram / VR techniek Steven Maessen & Ishtar / 3D modeling Arasch Hosseini / productie CREW i.s.m. Platform 0090 / coproductie IMPACT (in het kader van Interreg V-A) / met de steun van CCHA / © Crew vzw.
crewonline.org, androme.tv & 0900.be