cultuurcentrum Hasselt

Via Kanana

Gregory Maqoma/Via Katlehong Dance
di 24 mrt 2020 - 20:00
di 24 mrt 2020
20:00
  • di 24 mrt 2020
    20:00
    concert- & theaterzaal

Via Katlehong ontleent zijn naam aan de township Katlehong in de East Rand van Johannesburg. Aan de basis van hun voorstellingen ligt de pantsula, een hoogst energieke dans ontstaan tijdens het Apartheidsregime. Het gezelschap viel internationaal herhaaldelijk in de prijzen en combineert op een vernieuwende manier de pantsula met andere neo-traditionele dansen zoals de tap, de step en de gumboot.

Danser/choreograaf Gregory Maqoma geldt als één van de meest getalenteerde artiesten van de nieuwe generatie in Zuid-Afrika. Nog tijdens zijn opleiding aan P.A.R.T.S - de dansopleiding van Anne Teresa De Keersmaeker - richtte hij in 1999 Vuyani Dance Theatre op. In 2006 schitterde hij als danser in Variations for vibes, strings & piano’s van Akram Khan, in 2011 maakte hij met Sidi Larbi Cherkaoui Southern bound comfort.

De overwinning op de Apartheid heeft Zuid-Afrika niet de verwachte vrede gebracht. De kloof tussen arm en rijk is gigantisch, net als die tussen zwart en wit. Het beloofde land is niet bereikt. Daarnaar verwijst het Zuid-Afrikaanse woord ‘kanana’, een woord dat lijkt op Canaan, het Bijbelse land dat aan Mozes werd beloofd.

Via Kanana trotseert de dagelijkse angst en overstijgt stukgeslagen dromen in een krachtig spektakel dat met een ongelooflijke vitaliteit en duizelingwekkende dynamiek hoop uitstraalt. Zo verkennen Gregory Maqoma en Via Katlehong wegen die wél naar dat beloofde land leiden.

In afwisselende scènes drukken de dansers de revolte uit in een minimale dans. Maar het is vooral de snelheid van het voetenwerk van de pantsula die de voorstelling tot een hels tempo brengt. Aangevuld met gumboots, tap en step ontstaat er op het podium één groot bruisend dansfeest.

“**** Maqoma geeft de koprollen, tapdans, lichaamspercussie en voetroffels niet alleen een expliciete, leesbare en eerlijke boodschap mee, ook een vleug hoop.” De Volkskrant, 15 juli 2018

***** Een verpletterende voorstelling, extreem dynamisch, intens, met een geweldig stuwend ritme.

theaterkrant.nl, 12 juli 2018

credits

choreografie Gregory Maqoma / dans Tshepo Nchabeleng, Tshepo Mohlabane, Thato Qofela, Abel Vilakazi, Teboho Molelekeng, Andile Nhlapo, Lenela Lenallo & Julia Burnham / choreografisch assistent Buru Mohlabane / muziek Samuel Makhathade Khabane / lichtontwerp Oliver Hauser / video Jurgen Meekel / kostuums DarkDindie Styling Concepts / tekst Keynote speech door Prof. PLO Lumumba tijdens de 3de Anticorruptie Conventie op 2 december 2013 in Hotel Africana, Kampala, Uganda / coproductie Maison de la Danse de Lyon, La Villette, Paris & Châteauvallon Scène nationale / met dank aan The Centre for the Less Good Idea, incubator voor de kunsten in Maboneng, Johannesburg, opgericht door William Kentridge / inleiding Katie Verstockt / © Christian Ganet