cultuurcentrum Hasselt

Patrick Ceyssens

Van kijken naar beelddenken
vr 21 sep 2018 - zo 25 nov 2018
vr 21 sep 2018
-
zo 25 nov 2018
  • vr 21 sep 2018
    -
    zo 25 nov 2018
    grote exporuimte

IMPACT, het Euregionale project rond nieuwe technologie en kunsten, start een tweede forum/festival vanaf 3 november. Maar CCHA wacht niet zo lang om de problematiek 'zichtbaar' te maken. Reeds op vrijdag 21 september openen we twee tentoonstellingen die volledig in het 'frame' van IMPACT passen!

Er zijn weinig hedendaagse kunstenaars die de onderhuidse werking van beelden zo voelbaar maken als Patrick Ceyssens. Twee rode draden verstrengelen zich in zijn œuvre. Enerzijds is er het thema van de herinnering en haar bedrieglijke betovering. Vaak gaat hij aan de slag met amateuristische foto’s of beeldopnames als objets trouvés: stukjes verwaarloosde maar met emotie beladen dagelijkse cultuur die precies in hun imperfectie en onbevangenheid vaak poëtische elementen van de werkelijkheid vastleggen.

Anderzijds verliest zijn werk zich net niet in melancholie en romantiek omdat hij steeds zorgt voor een verstoring of een breuk. De werking van het beeld is daarbij niet meer te scheiden van die van het geheugen: Our mind is the only canvas - zoals een van zijn titels luidt.

openbare doctoraatsverdediging: vr 21 sep om 14 u
De expo kreeg dezelfde titel als Patricks doctoraatsproject. Dit is een artistiek onderzoek
naar de indirecte parameters en krachten in beelden, in het bijzonder naar hun interactie en experimentele wisselwerking. Via een mentaal model leidt dit tot mogelijk nieuwe betekenissen in een ander sensatiegebied.

Dit onderzoek werd begeleid door een commissie van deskundigen die elk op hun manier
het proces voedden en becommentarieerden: prof. dr. Philippe Bekaert (computerwetenschapper gespecialiseerd in nieuwe beeldtechnologieën), dr. Sofie Gielis (literatuurwetenschapper), dr. Tom Lambeens (beeldfilosoof) en prof. dr. Johan 
Wagemans (experimenteel psycholoog). Promotor: prof.dr. Dirk Kenis (socioloog).

rondleiding in aanwezigheid van Patrick Ceyssens: wo 14 nov om 19u30
Op woensdag 14 november om 19u30 leidt Patrick je rond doorheen de tentoonstelling. Deelname is gratis, wel vooraf inschrijven via inge.houben@ccha.be.

credits

opening expo & boekpresentatie: vr 21 sep om 20 u, inleiding Tom Lambeens / di t/m vr van 10 tot 17 u, za & zo van 13 tot 17 u, gesloten op do 1 nov / © Sofie Gielis & Pauline Poelmans
patrickceyssens.com