cultuurcentrum Hasselt

Agrupación Señor Serrano

Birdie
ma 11 feb 2019 - 20.00 u
ma 11 feb 2019
20.00 u
  • ma 11 feb 2019
    20.00 u
    Geweest

Een voorstelling vol straffe videotechnieken, zwarte absurde humor en scherpe maatschappijkritiek.
 

Een grasmat met een stukje zand op de toneelvloer wordt een golfveld. In het midden een groot videoscherm. Objecten worden gemanipuleerd, live gefilmd en geprojecteerd. Een fotograaf vertelt. We zien zijn attributen. We zien een prachtige postkaart van Melilla, de Spaanse enclave in Marokko - inmiddels vooral bekend als de springplank voor de vlucht naar Europa. De fotograaf maakt vandaag een iconische foto: een rij (zwarte) immigranten die op het hek wachten op hun kans. Op de voorgrond twee witte mensen die aan het golfen zijn.
 

Birdie presenteert zich als een caleidoscoop van mogelijkheden gegenereerd uit de analyse van de bovenstaande foto. Een mash-up van inzichten over hedendaagse migratie, het vrije verkeer van goederen en kapitaal, de geschiedenis als een oneindige herhaling, de vrije maar onvermijdelijke migratie van zwaluwen, de kracht van beelden of hun hulpeloosheid. Aan de ene kant oorlogen, droogte, milieuvervuiling, politieke instabiliteit en voedseltekorten. Aan de andere kant gesorteerde supermarkten, veiligheid, stabiele gezinslevens, goede gezondheidszorg, respect voor de mensenrechten, welvaart... Tussendoor: zwermen van duizenden trekvogels die voortdurend onmogelijke vormen aftekenen in de lucht (een verwijzing naar Alfred Hitchcocks mythische The birds).
 

Het Spaanse theatergezelschap Agrupación Señor Serrano maakt innovatieve technologische voorstellingen met haar typerende taal van schaalmodellen, videoprojecties, vogeltracking, internet en sociale netwerken. Hun eerdere voorstellingen tourden ruim internationaal en wonnen prijzen in diverse landen. In 2015 ontvingen ze de Zilveren Leeuw op de Biënnale van Venetië.

credits

Engels gesproken met Nederlandse boventitels / creatie Àlex Serrano, Pau Palacios & Ferran Dordal / met Àlex Serrano, Pau Palacios & David Muñiz / stem Simone Milsdochter / projectmanager Barbara Bloin / lichtontwerp & videoprogrammering Alberto Barberá / geluidsontwerp & soundtrack Roger Costa Vendrell / videocreatie Vicenç Viaplana / schaalmodellen Saray Ledesma & Nuria Manzano / kostuums Nuria Manzano / coproductie Grec 2016 Festival de Barcelona, Fabrique de Théâtre - Service des Arts de la Scène de la Province de Hainaut, Festival TNT - Terrassa Noves Tendències, Monty Kultuurfaktorij & Festival Konfrontacje Teatralne / met de steun van Cultural Office of Spain’s Embassy in Brussels, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Centre International de Formation en Arts du Spectacle de Bruxelles, Instituto Nacional de las Artes Escénicas y la Música (INAEM) & Institut Ramon Llull / inleiding Tuur Devens / © Pasqual Gorriz
srserrano.com