cultuurcentrum Hasselt

Anne Teresa De Keersmaeker, Louis Nam Le Van Ho & Alain Franco/Rosas

Zeitigung
za 26 jan 2019 - 20.00 u - 21.30 u
za 26 jan 2019
20.00 u - 21.30 u
  • za 26 jan 2019
    20.00 u - 21.30 u

Bijna tien jaar na Zeitung (2008) gaan Anne Teresa De Keersmaeker en Alain Franco uit van dezelfde bouwstenen voor Zeitigung. Tegen de achtergrond van een veranderde wereld en doorheen de lichamen van acht jonge dansers actualiseren ze hun eigen werk.
 

In deze nieuwe versie gaat de jonge choreograaf en danser Louis Nam Le Van Ho vanuit zijn eigen danstaal de confrontatie aan met De Keersmaekers choreografie. Zijn bijdrage slaat een brug naar een nieuwe generatie makers en choreografen en biedt zo een ander perspectief op de Keersmaekers en Franco’s voortdurende zoektocht naar het essentiële raakvlak van muziek en dans.
 

Alain Franco neemt tijdens de voorstelling plaats achter de piano. In een breed historisch gebaar kruist de muziek van Bach, Brahms, Schönberg en Webern de meetkundige principes en de improvisatie in de choreografie.
 

Hoewel Zeitigung onmiskenbaar de Rosassignatuur draagt, bekleedt deze voorstelling in vele opzichten een uitzonderlijke positie. Het is geen zuivere herneming van het origineel, zoals Rain en recent nog Rosas danst Rosas, maar houdt een nieuwe benadering in van het repertoire. De voorstelling bevindt zich echter ook niet aan het andere uiterste van het spectrum, zoals A love supreme, dat voor een groot deel een nieuwe schriftuur kreeg.

***** Zeitung was één van Anne Teresa’s verrassendste en sterkste stukken ooit. (…) Zeitigung zit op hetzelfde spoor. (…) Diepte in overvloed. - **** Een speelse reis langs acht fascinerende persoonlijkheden die zichzelf portretteren - al liggend, springend én grijnzend – doorheen en dankzij het tedere pianospel van Franco. Kortom, een speelse (tijds)reis langs vele tinten bezieling.

De Morgen, 11 november 2017 & FocusKnack, 13 november 2017

credits

concept Anne Teresa De Keersmaeker, Alain Franco & Louis Nam Le Van Ho / choreografie Anne Teresa De Keersmaeker & Louis Nam Le Van Ho / creatie & dans Lav Crnčević, José Paulo dos Santos, Bilal El Had, Frank Gizycki, Robin Haghi, Louis Nam Le Van Ho, Luka Švajda & Thomas Vantuycom / piano Alain Franco / muziek Johann Sebastian Bach, Johannes Brahms, Arnold Schönberg & Anton Webern / lichtontwerp Luc Schaltin & Anne Teresa De Keersmaeker / kostuums Anne-Catherine Kunz, / coproductie De Munt Brussel / inleiding Steven De Belder / © Anne Van Aerschot
rosas.be