cultuurcentrum Hasselt

Katrijn De Cooman / Collectief Elan(d)

resident HET LAB

biografie
Katrijn De Cooman, afgestudeerd aan Toneelacademie Maastricht en KASK, is een veelzijdige actrice/performer, theatermaker en bewegingstheaterdocent. Ze is voornamelijk actief binnen haar eigen gezelschap Collectief Elan(d), een performerscollectief dat de grenzen verkent tussen theater, dans en beeldende kunst. Na hun collectieve projecten In between spaces, Loving is Allowed en I think we need to talk ontwikkelt ze nu haar eerste solo RauwRouw en plant ze een tour met Danseling

Daarnaast ging ze als theatermaker bij allerhande organisaties aan de slag: Hetpaleis (De Kapers), De Veerman, Spinrag festival, Kopergietery, NTGent, Platform K, Odysee Hogeschool, Wisper en Victoria Deluxe. Zo maakte ze o.a. in samenwerking met Koen Boesman en Elisabeth De Loore de voorstelling Transit bij Victoria Deluxe. Als speler was ze te zien in I forgot van Oksana Sankova (TAZ 2020) en in 2024 speelt ze in De Pest! Aan mij van O’Kontreir.

Katrijn De Cooman ontwikkelt zich verder als fysiek en beeldend maker/kunstenaar binnen haar bewegingstheater ateliers. Ze werkt het liefst met diverse groepen, waarbij elke uitwisseling een onderdeel is van haar artistieke praktijk. Ze vertrekt vanuit haar fascinatie voor de mens als groepsdier, ruimte en materiaal. Als facilitator wil ze een veilige ruimte scheppen waarbinnen iedereen zich vrij voelt. Vrij in beweging, creatie en connectie met anderen.

Collectief Elan(d) is een vrouwelijk performerscollectief. Binnen dit collectief verenigen zich drie vrouwelijke makers/performers met een achtergrond in choreografie, regie en creatieve therapie. Chloé Geers, Katrijn De Cooman en Jitse Huysmans vormen een ongewone combinatie, maar één die speelse performances oplevert waarin het publiek de hoofdrol krijgt. Ontmoeting loopt als een rode draad doorheen hun werk, waarin ze bewust de passieve rol van het publiek doorbreken en spelen met alternatieve publieksopstellingen.

www.collectiefeland.be