cultuurcentrum Hasselt

De Dansers

resident HET LAB

biografie
De Dansers is een Utrechts gezelschap van dansers en muzikanten, onder leiding van choreograaf/danser Josephine van Rheenen en componist/muzikant Guy Corneille. Ze maken ‘dansconcerten’: organische samenkomsten van moderne dans en livemuziek. Voorstellingen van De Dansers vertellen toegankelijke, intuïtief meeslepende verhalen over bevrijding en overgave, waarin speels anarchisme nooit ver te zoeken is. Ze willen zich losmaken van wat een mens vast kan zetten.

Josephine van Rheenen volgde de opleiding docent Dans aan de Theaterschool Amsterdam en begon tijdens haar studie als danseres bij De Dansers. Na vijf jaar op het podium te hebben gestaan bij o.a. De Dansers, Vloeistof en Breekgoed volgde zij in 2014 samen met Guy Corneille, Wies Merkx op als artistieke leider van De Dansers. Sindsdien maakt zij voor De Dansers eigen werk voor zowel kinderen als volwassenen. Als choreograaf zoekt Josephine naar de menselijkheid in de dans en streeft ze naar een intuïtieve danstaal, die vertrekt vanuit instincten. Openheid, overgave en interactie zijn kernwoorden in haar werk.

Guy Corneille is sinds 2014 samen met Josephine van Rheenen artistiek leider van De Dansers. In de voorstellingen springt hij over het podium als tegelijkertijd muzikant en fysiek performer. Daarnaast co-creëert hij met choreograaf Josephine van Rheenen als componist en muziekgericht dramaturg. Guy heeft een academische achtergrond in socio-culturele antropologie en een geschiedenis in het popcircuit met zijn indie-band La Corneille. Zijn artistieke interesse gaat uit naar het communiceren van fysieke/emotionele beleving; de nonchalante performativiteit van popconcerten; en werk dat toegankelijk is zonder oppervlakkig of goedkoop te zijn. In 2017 won Guy Corneille een VSCD Gouden Krekel voor zijn multi-performance aan The Basement (De Dansers/Theater Strahl/Wies Merkx).

dedansers.com/