cultuurcentrum Hasselt

Alexander Vantournhout

resident HET LAB

biografie
Alexander Vantournhout studeerde hedendaagse dans bij P.A.R.T.S. (Performing Arts and Research Training Studios), de door Anne Teresa de Keersmaeker opgerichte school. Daarna trok hij naar ESAC (Ecole Supérieure des Arts du Cirque) om zich te verdiepen in het rad, jongleren en acrobatie. 

Alexanders bewegingstaal wordt beïnvloed door verschillende pedagogische processen en door het feit dat hij in verschillende artistieke domeinen werkt. Twee constanten op zijn artistiek parcours zijn de zoektocht naar creatief en kinetisch potentieel in de lichamelijkheid en het onderzoek naar de vele aspecten van de relatie tussen de kunstenaar en het object.

ANECKXANDER (2015) won de CircusNext-prijs, evenals de Jonge Theaterprijs en de Publieksprijs op Theater Aan Zee en werd geselecteerd voor het Aerowaves netwerk en voor Het Theaterfestival 2016. In 2018 creëert Alexander met La Rose en Céramique een danssolo en kort daarna volgt zijn eerste stuk voor 4 mannen, Red Haired Men, dat nu al meer dan 2 jaar in Europa toert. In SCREWS begeleidt Vantournhout het publiek met 5 dansers-acrobaten op een trip van micro-performances, variërend van korte solo's en duetten tot extensieve groepschoreografieën. 

notstanding.com/