cultuurcentrum Hasselt

Curves and bends, things veer

Amatorski
vr 29 mrt 2024 - 20:00 - 21:15
vr 29 mrt 2024
20:00 - 21:15
  • vr 29 mrt 2024
    20:00 - 21:15
    kleine theaterzaal

Componist, arrangeur en producer Inne Eysermans, richtte Amatorski op terwijl ze muziekproductie studeerde aan het Conservatorium van Gent. De eerste single Come home (2010) betekende meteen de doorbraak, gevolgd door ep Same stars we shared waarop de band verraste met hun lieflijke en minimalistische deuntjes met als referentie Sigur Rós.

Debuut TBC (2011) luidde een koerswijziging in en combineerde “op fascinerende wijze het ijle van The Cranes en de warmte van The Cinematic Orchestra met de triphop van Portishead en de mooie, zachte naïviteit van múm.” From clay to figures (2014) ging verder op dat elan en leidde tot een internationale tour.

Na een hiatus van enkele jaren brengt Amatorski op 1 maart 2024 hun nieuwe album Curves and bends, things veer uit. Het album, vernoemd naar Timothy Morton's All art is ecological, verlegt de focus van interpersoonlijke relaties naar het onderzoeken van de verhoudingen tussen mens en natuur, tijd en fenomenen, geïnspireerd door taoïstische poëzie en het werk van Anna Tsing en anderen. Ook recente mondiale gebeurtenissen, zoals de pandemie, de klimaatverandering en de Black lives matters-protesten beïnvloedden de creatie van het album.

Voor de shows maakt beeldend kunstenaar Winnie Claessens verschillende miniatuur installaties met (natuurlijke) objecten, materialen en texturen. Samen met Lucas Van Haesbroeck werkt ze ook een scenografie uit met camera’s en projecties. De live uitvoeringen verkennen zo op een ruimtelijke manier het album, en zetten op een unieke manier een zoektocht op tussen mens, natuur en technologie.

Een blij weerzien wordt het zeker, na de concerten van 2013 en 2014 in CCHA!

Net voor aanvang van het optreden worden field recordings gespeeld, opgenomen door Inne Eysermans, van verschillende tuinen waaronder de gemeenschapstuin Samentuin Bretel in Borgerhout, Gesamthof / een lesbische tuin van Eline Declercq, de tuin van Inne's ouders, de tuin van Derek Jarman in Dungeness, en het door vrijwilligers beheerde voedselbos Boskruit in Deurne. Dit doorlopende project richt zich op 'de tuin' binnen een uitgestrekt klinkend landschap en exploreert diverse vormen van betrokkenheid met de natuur in de ruimte die de tuin omringt, en besteedt aandacht aan de invloed die een tuin creëert in de omliggende omgeving en op communities.

credits

concept Inne Eysermans / installatie Winnie Claessens / scenografie Winnie Claessens & Lucas Van Haesbroeck / Amatorski live Inne Eysermans, Timon Persoon, Lucien Fraipont & Christophe Claeys / coproductie deSingel, VIERNULVIER, STUK, CCHA & Ancienne Belgique / © Marjolein Hoornaert
amatorski.be