cultuurcentrum Hasselt

ravensbrück

Stefanie Claes / Lucinda Ra
di 14 nov 2023 - 20.00 u - 21.00 u
di 14 nov 2023
20.00 u - 21.00 u
  • di 14 nov 2023
    20.00 u - 21.00 u
    concert- & theaterzaal

Stefanie Claes maakt bijzondere, kleine en ambachtelijke voorstellingen die steeds verrassen en ontroeren. In 2022 was ze nog te gast met het prachtige Mia kermis. Voor haar nieuwe voorstelling, ravensbrück, vertrekt ze vanuit het persoonlijke verhaal van haar grootmoeder, Aline Vervoort.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt Vervoort met haar ouders opgepakt in hun huis in Winksele en overgebracht naar het Duitse vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück, waar ze één jaar zal verblijven. Ze overleeft die donkere maanden vol koude, honger en mishandeling, maar haar leven is voor altijd getekend door deze gruwelijke gebeurtenissen. Niets zal ooit nog hetzelfde zijn.

Als kind droomt Stefanie Claes soms dat soldaten haar straat binnenvallen en dat ze moet vluchten. Op haar zestiende beseft ze pas waar die gedachten vandaan komen en welk drama zich afspeelde in de familie. Gaandeweg ontdekt ze dat het oorlogsverleden van haar familie, dat veelal verzwegen werd, overal tussen, in, op en onder zit.

ravensbrück wordt een woordloze en beeldende voorstelling voor volwassenen en kinderen vanaf tien jaar. Meer dan over de letterlijke betekenis van een oorlogstrauma, gaat ravensbrück over hoe bepaalde gebeurtenissen een levenslang effect hebben in en op je leven. Drie generaties vrouwen staan centraal, want iedereen is een kind van iemand.  

credits

concept, ontwerp & spel Stefanie Claes / dramaturgie & feedback Sofie Van der Linden, Barbara Claes & Simon Allemeersch / lichtadvies Marlies Jacques / coproductie De Studio & VIERNULVIER / © Ilse Philips
lucindara.be