PLAYGROUND

Ontwerpers van speelpleinen getuigen van weinig fantasie. Blijkbaar bestaat er een architectonisch kloonontwerp dat bestaat uit steeds dezelfde speeltoestellen, wat zand errond en wat zitbankjes daaromheen. Zulke ontwerpen worden eerder gerealiseerd om het speelgedrag van kinderen te socialiseren tot heel beperkte kaders waar veiligheid, controle en regularisatie heersen dan om creatief speelgedrag te stimuleren.

Dit project legt (openbare) speelpleinen onder de microscoop en onderzoekt ze vanuit diverse hoeken.

Fotografe Carla Kogelman zal enkele maanden in Hasselt verblijven om een fotoreeks te maken van het leven op en rond speelpleinen. Carla won twee keer (2014 en 2018) de eerste prijs bij World Press Photo, zes keer de Zilveren Camera, twee keer de Alfred Fried Photography Award en de SO International Photo Award. Carla zal haar expertise ook  delen met lokale fotoverenigingen in een masterclass.

Daarnaast zullen studenten van de UHasselt, faculteit Architectuur en kunst, opleiding architectuur, zich buigen over een drietal bestaande speelpleinen om er alternatieve en avontuurlijke speelplekken voor te ontwerpen.

We willen de speelplekken ook fysiek verkennen. Vanuit onze residentiële werkplek HET LAB zal Cie Woest een productie maken met jongeren die de tweede helft van april gespeeld wordt op diverse speelpleinen in de stad. Ook een theaterproject, in de vorm van een luisterspel, is in voorbereiding. 

En uiteraard zijn we razend benieuwd naar de ideeën van de kinderen zelf. Daarvoor gaan we in zee met een kunsteducatieve organisatie. Dat alles stofferen we verder met enkele lezingen en debatten, o.a. ook in onze talkshow ZondagGasten op zondag 15 maart 2020.

Verdere info over de programmering en praktische info in het najaar op deze website en vanaf voorjaar 2020 naar de programmabrochure van dit project.© Carla Kogelman

Cookies
Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies die voor een aangename navigatie en een gepersonaliseerd aanbod aan content en diensten zorgen.
lees hier onze privacyverklaring