Beethoven 2020

16 werken gespreid over 7 concerten

“To play a wrong note is insignificant; to play without passion is inexcusable.”
Ludwig van Beethoven

Vorig seizoen kon je genieten van Quintessence, de integrale uitvoering van de vijf pianoconcerti van Beethoven. Kan je te vroeg zijn met een focus op Beethoven? Het was een aanloop, blijkt nu, want in 2020 barst pas echt een wereldwijd groot feestjaar rond Beethoven los. Met de revolutionaire reus Ludwig van Beethoven - 270 jaar geleden geboren middenin de klassieke erfenis van bewonderend wonderkind Mozart zou de klassieke muziek nooit meer dezelfde zijn.

Via Brahms en Bruckner - ook vertegenwoordigd in het programma - had Beethovens muziek verregaande invloeden in de muziek van de laat-romantici. In dat opzicht is Beethoven één van de invloedrijkste personen uit de westerse muziekgeschiedenis geweest. Maar er is nog meer: het oeuvre van Beethoven heeft immers mee vormgegeven aan onze cultuur. Dit geesteskind van de Franse Revolutie is wellicht de eerste muzikant in onze  geschiedenis die zowel in zijn muziek als in zijn leven de waarden van de Verlichting heeft uitgedragen. Dit maakt hem alleen nog maar relevanter in deze woelige en onzekere tijden.

De verjaardagspuzzel valt in elkaar met 16 werken van Beethoven, die we in 7 concerten, over het hele seizoen gespreid, presenteren in het project Beethoven 2020.Lorenzo Gatto © Jelmer de Haas

Cookies
Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies die voor een aangename navigatie en een gepersonaliseerd aanbod aan content en diensten zorgen.
lees hier onze privacyverklaring