Symphonic cinema - De vuurvogel

Antwerp Symphony Orchestra o.l.v. Antony Hermus & Marc Vossen (cello)
vr 1
juni
  • vr 1 jun 2018
    20:00
    concertzaal
    Geweest

Vergeet die sabeldans. Aram Khachaturian had meer in zijn mars dan opzwepend xylofoongetokkel. Zijn Concerto-rapsodie voor cello en orkest, geschreven met de bezielde toon van Mstislav Rostropovitsj in het achterhoofd, is een indringende compositie waarin de cello moet glanzen, vlammen en fonkelen. Anthony Hermus lengt de Russische brio aan met Moesorgski’s griezelig spannende orkestwerk Nacht op de kale berg en Stravinsky’s weergaloze ballet De vuurvogel. Dansers komen er niet aan te pas, maar de film die regisseur Lucas Van Woerkum bij de muziek bedacht, maakt alles goed. Filmbeelden volgen de uitvoering en worden live aangestuurd met speciaal ontwikkelde software. Mochten Stravinsky en Diaghilev nog leven, ze zaten in de zaal.
 

Cineast Lucas van Woerkum creëerde met zijn serie Symphonic cinema een unieke manier om het verhaal van grote meesterwerken tijdens het concert tot leven te brengen. Tijdens de uitvoering neemt Van Woerkum plaats tussen de orkestleden. Terwijl het orkest live de muziek speelt, monteert hij in realtime de filmbeelden, die worden getoond op groot scherm. Lucas volgt net als de orkestleden de aanwijzingen van de dirigent. Zijn instrument is de iPad, waarop hij met speciaal voor hem ontwikkelde software de beeldovergangen 'timet' op de muziek.
 

programmaboekje

credits

inleiding 19.15 u / dirigent Antony Hermes / cello Marc Vossen / film Lucas Van Woerkum / inleiding Riet Jaeken

antwerpsymphonyorchestra.be

Cookies

Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies die voor een aangename navigatie en een gepersonaliseerd aanbod aan content en diensten zorgen.

lees hier onze privacyverklaring sluiten