Cipriano de Rore - il furore e il pianto

graindelavoix o.l.v. Björn Schmelzer
vr 4
mei
  • vr 4 mei
    20:00
    Sint-Quintinuskathedraal
    €20.00
    Geweest

Op de beroemde gravure van Albrecht Dürer Melencolia I wordt een magere hond en een vrouw met gespannen blik en vleugels afgebeeld. Dit zijn niet de kenmerken van een lethargische melancholie zoals we die vandaag kennen, maar wel die van de in zichzelf gekeerde, geconcentreerde artistieke waanzin of furor divinus waarmee de melancholische renaissance-kunstenaar was behept.

De implicaties van de Rores portret geven aan hoe we zijn composities, meer specifiek zijn madrigalen, moeten lezen: het zijn bijna magische diagrammen die de poëzie voorzien van een oneindig fijnmazig, melancholisch pathos dat dezelfde gespannen staat vertoont als het portret, balancerend tussen uitbarsting, furor en instorting.

De eigenzinnige bende graindelavoix schetst een portret - Portrait of the artist as a starved dog - van deze bijzondere componist als excentrieke 'divino furioso', uitgaand van de verzen van divino Ariosto tot zijn latere, radicale madrigalen die een atlas vormen van muzikale pathosformules. Exemplarisch is het laatst uitgevoerde madrigaal, Mentre lumi maggior, dat meestal als lofzang op Ottavio Farnese en Margaretha van Parma wordt gezien, maar feitelijk uitmondt in de klaagzang van in zwart gehulde nimfen...

Credits

inleiding 19.15 u / artistiek leiding Björn Schmelzer / zang Anne-Kathryn Olsen, Razek François Bitar, Albert Riera, Marius Peterson, Adrian Sîrbu & Tomàs Maxé / cornetto Lluis Coll i Trulls / luit, renaissancegitaar & ceterone Floris De Rycker / inleiding Bjorn Schmelzer / © Koen Broos

graindelavoix.be

Cookies

Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies die voor een aangename navigatie en een gepersonaliseerd aanbod aan content en diensten zorgen.

lees hier onze privacyverklaring