Tafelrede #6 - De kracht van melancholie met Jan Swerts

vr 18
mei
  • vr 18 mei
    19:30
    Smaaksalon
    €65.00
    Geweest

Aan een lange, gedekte tafel in het fantastische Smaaksalon zitten de hoofdgasten van de avond: een bevlogen spreker en uzelf, beste disgenoten, om te genieten van gekruide gedachten, een hartige portie muziek en fijne spijzen. Daarvoor zorgt het team van topchef Giovani Oosters.

Na het eerste seizoen met De kracht van de lach als thema, gaan de Tafelredes dit seizoen over De kracht vanmelancholie.

Wat is er nodig voor een veerkracht van het denken? De eloquente tafelredenaar zal het hierover hebben, niet over de zwarte gal, wel over het kantelpunt waarop de mens nog net over voldoende moed, daadkracht en hoop beschikt om het tij te doen keren en een nieuwe verhouding tot de wereld en zichzelf te zoeken. Melancholie is ook sterk aan ons besef van tijd verbonden. Juist omdat we weten dat we in de tijd verzonken wezens zijn, maken we een onderscheid tussen verleden en toekomst en kunnen we terugkijken op de tijd die achter ons ligt. We kunnen ons bij dit besef neerleggen, maar we kunnen het ook creatief proberen te maken, er een nieuw verhaal aan breien.
Joke Hermsen

Vanuit dit begrip, deze levenshouding zijn immers tal van mooie uitingen ontstaan, zoals de saudade in de muziek. Weltschmerz, Sehnsucht zijn nog meer 'leenwoorden' die het begrip aanduiden.

Muziek is al meermaals therapeutisch gebleken bij Jan Swerts: al de hevige emoties en moeilijke overpeinzingen die daarmee gepaard gaan, vertaalt hij naar muziek. Krassen op de ziel worden daardoor een beetje uitgewist. Voor de zesde tafelrede doorgrondt hij het gevoel dat melancholie is, laat het breed uitwaaieren en geeft de geheimen bloot hoe hij zich daardoor muzikaal laat inspireren, zoals voor zijn fantastische album Anatomie van de melancholie. Het uitmuntende boek Een verlangen naar ontroostbaarheid van de filosofe Patricia De Martelaere zal zeker wel op tafel worden gelegd. 

Jan Swerts zal zichzelf begeleiden aan de piano.

Credits

© Anton Kusters

janswerts.be

Cookies

Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies die voor een aangename navigatie en een gepersonaliseerd aanbod aan content en diensten zorgen.

lees hier onze privacyverklaring