cultuurcentrum Hasselt

Schubert, Die Forelle

Julien Libeer Kwintet
zo 26 mrt 2023 - 20.00 u - 20.45 u
zo 26 mrt 2023
20.00 u - 20.45 u
  • zo 26 mrt 2023
    20.00 u - 20.45 u
    concert- & theaterzaal

OPMERKING: Inleiding om 19.15 u door Stijn Paredis

Julien Libeer kwam met het idee om een Schubertdag te organiseren. Libeer is niet alleen kind aan huis in Hasselt, hij maakt als geen ander de mooiste stukken uit de pianoliteratuur nog veel mooier door ze in een andere context te plaatsen. Wees maar zeker dat hij er ook veelzeggende woorden en relevante uitleg zal tussengooien. Tijdens Piano day(s) brengen we een ode aan de meeste romantische componist van de klassieke muziek: Franz Schubert. Een financieel arme, maar emotioneel rijke bohemien.

Ook in het bekende Forellenkwintet D.667 laat Schubert zich inspireren door de geuren en kleuren om zich heen. In dit kwintet is er weinig plaats voor donkere gedachten; de zon schijnt en de natuur toont haar pracht en praal. Dit pianokwintet in ‘la groot’ schreef hij voor piano, viool, altviool, cello en contrabas. Het vijfdelige kwintet verdient zijn populariteit aan het vierde deel waarin zes variaties op het lied Die Forelle klinken. Daarin zwemt een forel vrolijk spetterend door het water, niet wetende dat een visser hem spoedig aan de haak zal slaan.

Franz Schubert werd geboren in Himmelpfortgrund, een buitenwijk van Wenen. Schuberts vader hield er maar liefst negentien kinderen, uit twee huwelijken, op na. Hij gaf les aan Schubert, en op zijn sterfbed zei hij: “Wanneer ik hem iets nieuws wilde bijbrengen, wist hij het al”.

Schubert zong zo mooi dat hij werd aangenomen bij de Wiener Sängerknaben in de hofkapel. Hier kreeg hij onder meer les in harmonie van Antonio Salieri, die de hofkapelmeester was. In 1816 solliciteerde Schubert voor de functie van muziekleraar aan de normaalschool in Laibach. Salieri schreef echter een koele aanbevelingsbrief die Schubert toevallig in handen kreeg. Hij besloot het contact te verbreken en een einde te maken aan de lessen.

Ondanks het feit dat Schubert zo’n onovertroffen vertegenwoordiger van de romantiek was, had hij niet alleen pech in de liefde, maar ook zijn loopbaan liep niet altijd van een leien dak.  Schubert liet muzikale parels na, die na eeuwen niet vergeten kunnen worden.  

onderdeel van

credits

viool Fedor Rudin / altviool Manuel Vioque-Judde/ cello Marie Hallynck / contrabas Uxia Martinez Botana / piano Julien Libeer / inleiding Stijn Paredis / © Jorre Janssens
fedorrudin.com / uxiamartinezbotana.com / julienlibeer.net

PROGRAMMABOEK