cultuurcentrum Hasselt

Mozart pianoconcerti

Il Gardellino, Olga Pashchenko, pianoforte & Jan De Winne, fluit
vr 24 mrt 2023 - 20.00 u
vr 24 mrt 2023
20.00 u
  • vr 24 mrt 2023
    20.00 u
    concert- & theaterzaal
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

OPMERKING: Muzikale inleiding om 19 u door Veerle Peeters & Jan Vermeulen

Mozart excelleerde in elke mogelijke muziekvorm. Ook in zijn concerti voor pianoforte komt zijn meesterschap en virtuositeit boven drijven. De pianoforte was niet zomaar de primitieve voorloper van de concertvleugel zoals we die nu kennen. Het is een instrument met een eigen karakter die Mozart, in dialoog met het orkest, perfect wist te benutten. Uitgaande van het Vivaldiaans concertomodel laat Mozart de hoofdrolspelers kirren van plezier in de snelle delen en verstillen in de trage tussendelen. Speels, lichtvoetig maar met momenten opwindend en temperamentvol.

Het eerste fluitconcerto in sol groot schreef Mozart voor de rijke amateur fluitist Ferdinand De Jean. Het is een werk met een verrukkelijke melodie. Het staat bol van de elegantie, maar de virtuositeit van de solist wordt op de proef gesteld. De sierlijkheid, het fantasierijke vakmanschap en de expressieve kracht typeren de frivole Mozart.

Zowel op pianoforte als op fluit engageert Il Gardellino solisten van wereldformaat. Één van de grondleggers van het orkest, Jan De Winne, neemt de fluitpartij voor zich. Aan de piano zit niemand minder dan Olga Pashchenko. Samen met Il Gardellino neemt ze alle concerti voor Alpha Classics op zich. De eerste releases van het Mozart-projecten oogsten alvast heel wat internationale bijval.

Wolfgang Amadeus Mozart pianoconcerto nr 6, KV 238 
Wolfgang Amadeus Mozart pianoconcerto nr 8, KV 246
Wolfgang Amadeus Mozart fluitconcerto nr. 1 in G, KV 313

onderdeel van
Piano day(s)

credits

inleiding lecture performance ‘Pianospelen, Kinderspel?’ door Veerle Peeters en Jan Vermeulen / © Yat Ho Tsang
Ilgardellino.be / olgapashchenko.com