Laureatenconcert Koningin Elisabethwedstrijd 2022 - Cello

Belgian National Orchestra o.l.v. Eivind Aadland
vr 24 jun 2022 - 20.00 u
vr 24 jun 2022
20.00 u
  • vr 24 jun 2022
    20.00 u
    concert- & theaterzaal
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

"Wedstrijden, dat is iets voor paarden," zei Debussy meer dan een eeuw geleden. De uitspraak geldt nog steeds. Toch beroert de Koningin Elisabethwedstrijd menig muziekliefhebber, vooral live.

De wedstrijd die de naam draagt van de koningin die een (erg) groot hart had voor de kunsten, is sinds zijn ontstaan in de jaren '30 uitgegroeid tot één van de meest prestigieuze referentiepunten voor aanstormend muzikaal talent. Zo geldt de Koningin Elisabethwedstrijd niet alleen als een belangrijke toetssteen voor ambitieuze jonge musici, maar is het concours ook de facto een fantastisch forum waar de hele wereld van de klassieke muziek bijeen komt. 

Een veelkleurig palet aan emoties verenigt hen: passie, vreugde, verdriet, sympathie, weerstand...

Ontstaan door en voor de viool gaf de Ysaÿewedstrijd zijn erfenis door aan de Koningin Elisabethwedstrijd in 1951. In zijn lange bestaan heeft de ‘Olympiade van de muziek’ memorabele winnaars opgeleverd: Stella Chen, Samuel Hasselhorn, Victor-Julien Laferrière, Lukáš Vondráček, Boris Giltburg, Denis Kozukhin, Ray Chen, Severin von Eckardstein, Frank Braley, Vadim Repin, Pierre-Alain Volondat.

Na de (eerste) editie met cello in 2017, zang in 2018, de viool in 2019 en een annus horribilis in 2020 (met enkel een online editie in mei 2021) is het nu opnieuw de beurt aan de cello. 

Een muzikale topavond om het seizoen mee af te ronden! 

credits

dirigent Eivind Aadland / inleiding Stijn Paredis / © Veerle Vercauteren
nationalorchestra.be & koninginelisabethwedstrijd.be