cultuurcentrum Hasselt

Laureatenconcert Koningin Elisabethwedstrijd 2022 - Cello

Belgian National Orchestra o.l.v. Eivind Aadland
vr 24 jun 2022 - 20.00 u - 21.45 u
vr 24 jun 2022
20.00 u - 21.45 u
  • vr 24 jun 2022
    20.00 u - 21.45 u
    concert- & theaterzaal
    Geweest


De 3 laureaten zijn bekend! Hayoung Choi is de grote winnaar en treedt daarmee in de voetsporen van Victor Julien-Laferrière. Nummer 2 & 3 zijn ook gedroomde laureaten. Met een mooi samengesteld programma kan je genieten van 3 uiteenlopende concerti voor dit wondermooie, warme instrument.

Marcel Johannes Kits, Yibai Chen & Hayoung Choi zullen spelen met het Belgian National Orchestra onder leiding van Eivind Aadland

PROGRAMMA

Marcel Johannes Kits, Robert Schumann Concerto in la klein, opus 129

Yibai Chen, Pyotr Tchaikovsky, Rococovariaties opus 33

Hayoung Choi, Dmitry Shostakovich, Concerto n. 1 in mib groot, opus 107

Marcel Johannes Kits toonde vanaf zijn vierde grote belangstelling voor de cello. Hij begon zijn opleiding in Tallinn en zette die in Duitsland voort. Hij trad voornamelijk op in Estland, zijn vaderland, en in Europa, ondermeer in de Elbphilharmonie, de Pierre Boulez Saal en de Philharmonie in Berlijn, maar ook in Sint-Petersburg, Moskou en Israël. Hij werd tevens uitgenodigd voor het Olympus muziekfestival in Sint-Petersburg en op de Festpiele Mecklenburg-Vorpommern. Hij behaalde de Eerste Prijs op de Brahmswedstrijd in Oostenrijk in 2016 en in 2018 op het Enescu-concours in Roemenië, en in 2019 haalde hij de halve finale in de muziekwedstrijd van de Duitse televisiezender ARD. Hij is daarnaast een fervent kamermusicus en speelt sinds zijn negende in trio’s met Robert Traksmann en Rasmus Andreas Raide, met wie hij diverse cd’s opnam voor de Deutsche Stiftung Musikleben, een stichting die hem zijn Francesco Ruggieri cello uitleent.

Yibai Chen begon op vijfjarige leeftijd cello te spelen aan het muziekconservatorium van Shanghai. Daarna studeerde hij bij Danjulo Ishizaka aan de Universität der Künste in Berlijn en momenteel vervolmaakt hij zich aan de Hochschule für Musik in Basel. Hij nam deel aan tal van masterclasses, o.m. bij David Geringas, Jens Peter Maintz, Jian Wang, en vele anderen,  alsook bij violist Daniel Hope en pianist Jacques Ammon. Yibai Chen won de Derde Prijs van de Witold Lutosławski cellowedstrijd en de Tweede Prijs van het Enescu-concours, alsook - op 17-jarige leeftijd - de Vijfde Prijs van het Tsjaikovski-concours. Hij trad onder meer op met het Amadeus Chamber Orchestra, de Polish National Opera, de Südwestdeutsche Philharmonie Konstanz, het Shanghai Philharmonic Orchestra, het Gauteng Philharmonic Orchestra en de Cape Town Philharmonic.

Hayoung Choi werd geboren in Bielefeld, Duitsland. Ze studeerde achtereenvolgens aan de Korean National University of Arts, de Purcell School for Young Musicians en aan de Kronberg Academy. Ze won de Eerste Prijs in een aantal internationale muziekwedstrijden, waaronder de Krzysztof Penderecki Cello Competition, de Brahmswedstrijd in Oostenrijk, het Antonio Janigro celloconcours en de Justus Dotzauer-wedstrijd voor jonge cellisten. Als soliste trad ze op met o.m. de Kremerata Baltica, de Salzburger Camerata, het Opern- und Museumsorchester Frankfurt, het Kraków Philharmonic Orchestra, het Olsztyn Philharmonic Orchestra en het Suwon Philharmonic Orchestra.

credits

dirigent Eivind Aadland / inleiding Stijn Paredis / © Veerle Vercauteren
nationalorchestra.be & koninginelisabethwedstrijd.be

 

juni24_Laureatenconcert KEW.pdf