cultuurcentrum Hasselt

Demeter calling

Sanja Mitrović/Stand Up Tall Productions & KVS
vr 22 okt 2021 - 20.00 u - 21.30 u
vr 22 okt 2021
20.00 u - 21.30 u
  • vr 22 okt 2021
    20.00 u - 21.30 u
    CCHA - kleine theaterzaal

De ongelijkheid tussen genders sluipt als een constante door onze collectieve geschiedenis. Zelfs nu nog, te midden van een golf aan crisissen die niet enkel onze soort maar heel de planeet bedreigt, betaalt de vrouw een ongelijke, hogere, sociale en economische tol. Ze krijgt te maken met steeds hoger wordende verwachtingen rond het grootbrengen van de kinderen, de zorgende rol op zich te nemen en het huishouden te beheren. De definitie van vrouwelijkheid wordt nog steeds bewaakt en afgemeten volgens een traditionele maatstaf.

In Demeter calling van Sanja Mitrović - zie ook Do you still love me? (CCHA, 2015) en I am not ashamed of my communist past (CCHA, 2016) - toont een extravagante girl band ons de ongelimiteerde kracht van de vrouw via een buitenaardse concertperformance. Eeuwenoude en recente verhalen van over heel de wereld worden omgezet in liederen. 

Mitrović en haar bandleden, met elk hun unieke achtergrond, functioneren als een medium dat al deze rijke verhalen op elkaar afstemt. De muziek bij deze voorstelling wordt verzorgd door de Servische componiste Marija Balubdzić. Voor haar elektronische avant-pop haalt zij inspiratie uit verschillende Balkanregio’s en verweeft ze een veelheid aan unieke perspectieven.

Demeter calling brengt met een daverend muziekconcert het lijfelijke, het affectieve en het sensuele naar boven om zo de nuances tussen de relatie moeder en kind - en de bredere valkuilen waarmee vrouwelijkheid geconfronteerd wordt - op de voorgrond te plaatsen. Een persoonlijke invulling van een brandend actueel thema, dat belooft!

credits

concept, tekst & regie Sanja Mitrović / spelers Sanja Mitrović, Ana Naqé, Mahina Ngadu & Magda Ral / dramaturgie Sara Vanderieck / muziek Marija Balubdzić / kostuums Ivana Klicković / scenografie Laurent Liefooghe / lichtontwerp Giacomo Gorini / regieassistentie Sinisa Mitrović / dramaturgisch advias Gerardo Salinas / research Tunde Adefioye / residentie KVS Brussel / inleiding Tuur Devens / © Danny Willems
sanjamitrovic.com