cultuurcentrum Hasselt

Nordkapp stories

Michael Van Peel
za 30 okt 2021 - 16.00 u - 17.10 u
za 30 okt 2021
16.00 u - 17.10 u
  • za 30 okt 2021
    16.00 u - 17.10 u
    concert- & theaterzaal

Het rommeljaar 2009 inspireert Michael Van Peel tot het schrijven van een eerste eindejaarsconference: Van Peel overleeft 2009. Het werd het begin van een jaarlijkse traditie, met - uitverkochte - haltes in CCHA van 2014 tot 2019. Tussendoor schreef hij een eerste boek: Van Peel tot evenaar (2016), over zijn Vespa-reis van West-Europa naar West-Afrika, doorheen de uitgestrekte zandvlakten van de Sahara en langs de kronkelpaden in zijn hoofd.

De Noordkaap is niet meer dan een parking en een giftshop aan een mistig uiteinde van het Europese continent. Toch is het al eeuwenlang een magneet voor reizigers en mafketels.

Toen Michael Van Peel er zelf heen bolde op zijn oude Vespa tijdens een eindeloze zomer vol lege wegen, bleef hem vooral de sfeer bij langs die laatste kilometers naar de Kaap. Iedereen op dat stukje weg was er bijna, samen onderweg naar de finish. Sommigen al maanden en bijwijlen op de vreemdste manieren. Al hun verhaallijnen convergeerden heel even op die mythische plek, om vervolgens terug uit te zwermen over de aardbol. Langs hun eigen paden en met hun eigen verhalen en dromen.  

Samen met fotograaf Rafaël Balrak keerde Van Peel terug naar de Noordkaap om die verhalen te verzamelen. Nordkapp stories is een collectie portretten en kronieken van grote en kleine reizigers, bij elkaar gesprokkeld door te bivakkeren bij die asfalten boekenplank, dat laatste stukje weg naar het einde van de wereld. 

Johan Petit interviewt Michael Van Peel en fotograaf Rafaël Balrak. Noordkaapreiziger Jeroen Thomas speelt piano. Tijdens Nordic night(s) loopt ook een doorlopende tentoonstelling (met een selectie van) de portretten.

onderdeel van

credits

vertelling & gesprek Michael Van Peel, Rafaël Balrak & Johan Petit / fotografie Rafaël Balrak / piano Jeroen Thomas / © Rafaël Balrak
michaelvanpeel.be