cultuurcentrum Hasselt

residentie: 15 mrt-02 april 2021

Katrien Pierlet & Wanda Eyckerman – Out of the box - Onderzoek naar pantomime binnen jeugdtheater
ma 15 mrt 2021 - vr 2 apr 2021
ma 15 mrt 2021
-
vr 2 apr 2021
  • ma 15 mrt 2021
    -
    vr 2 apr 2021
    HET LAB

projectomschrijving
Katrien Pierlet en Wanda Eyckerman willen een onderzoek voeren naar een vergeten theatervorm, pantomime. De stille mime zoals we die van Marcel Marceau kennen kwam in een verdomhoekje terecht. Het werd verguisd, bestempeld als gedateerd, oubollig, te proper,... Maar waarom eigenlijk?

Het doel is van deze residentie is om pantomime te onderzoeken en in de toekomst in te zetten voor een voorstelling. Katrien en Wanda willen, als hedendaags theatermaker, deze theatervorm kunnen inzetten omdat ze geloven dat deze vorm een statement kan zijn en omdat het een ultieme ode aan de fantasie is.

Tijdens de residentie worden veel vragen gesteld. Kan je een oude theatervorm als pantomime inzetten in het hedendaags jeugdtheater? Hoe rekbaar is deze oude vorm? Moet je technisch alles precies verbeelden, of kan je er met je pet naar gooien (zoals kinderen pantomimisch spelen)? Waar zit de humor? Kan je het in combinatie met tekst gebruiken, en daarmee een stille pantomimische regel doorbreken? Zou het werken met een repertoire-tekst? Hoe werkt het in combinatie met tekstimprovisatie? Werkt het als statement? In een wereld waar er almaar minder en minder budget is voor cultuur kunnen we ineens alles gaan verbeelden, ook het decor, de andere personages, de rekwisieten? Waar zit de metafysica, de vernieuwing? Kan je op die manier een nieuwe werkelijkheid creëren en een publiek daarin meenemen? ….

Eén vraag hoeven Katrien en Wanda alvast niet te stellen. Het wordt een ode aan de fantasie.

Meer informatie over Katrien Pierlet en Wanda Eyckerman kan je hier lezen.

onderdeel van

credits

© E.B. Weill