residentie: 07-11 dec 2020
-
ma 7 dec 2020-vr 11 dec 2020HET LAB
biografie
Klankennest is een gezelschap dat zich richt op het ontwikkelen van een artistiek aanbod voor de allerjongsten (0 tot 4 jaar). Klankennest ontstond uit de passie van Liesbeth Bodyn en met een vast team van muzikanten, beeldende kunstenaars en dansers creëert ze interactieve transdisciplinaire performances waarbij muziek, verwondering en het creatief prikkelen van de allerkleinsten centraal staan.
Centraal in het artistieke en muziekpsychologische onderzoek van Klankennest staat hun unieke manier van klankbeleving als een 'denken in beweging' en is onlosmakelijk verbonden met de interactie met de allerjongsten.
Door experiment en dialoog tussen geluid, beeld, beweging en publiek ontwikkelde Klankennest de voorbije jaren een artistieke eigenheid met een abstracte kwaliteit.
De vorige creaties, Specht (2017) en Mammoet (2018), spelen uitgebreid in binnen-en buitenland. Met Manta bouwt Klankennest verder aan de ontwikkeling van een waardevolle artistieke dialoog waarbij klankervaring en een actieve deelname van het publiek centraal staan.
Het team: Liesbeth Bodyn (zang en artistiek leiding), Jeroen Van der Fraenen (scenografie en technische coördinatie), Aya Suzuki (percussie en compositie), Annemie Osborne (cello en compositie), Tine Allegaert en Rebecca Van Bogaert (compositie en creatie).
projectomschrijving
Manta is een kinetische installatie en voorstelling waarbij muziek, beeld en beweging met elkaar in dialoog gaan en versmelten tot één geheel.
De voorstelling Manta is specifiek gericht op de allerjongsten van 4 tot 24 maanden, maar is een plezier en streling van de zintuigen voor jong en oud. De installatie zal geactiveerd worden door een percussionist, cellist, zangeres en het publiek, samen creëren ze de voorstelling.
Klankennest liet zich inspireren door de bijzondere visuele aanwezigheid en bewegingen van de Manta reuzenrog uit de oceaan. Met glaskunst, materialen uit hout en textiel kreeg de installatie vorm. De muziek is gebaseerd op oude en hedendaagse muziek, gecombineerd met polyritmische composities. Dit hand in hand met improvisatie in en met de installatie en het publiek. Herhaling en repetitieve elementen vormen de basis voor de vorm van de gehele reis doorheen de voorstelling.
De geluidsinstallatie vormt een veilige, geborgen omgeving die tegelijkertijd uitnodigt tot verkenning en spel.