ma 18 nov 2019 - vr 7 feb 2020

Rebecca Lenaerts - Toen ik nog een vogel was

residentie: 22-28 nov 2019 - 3-7 feb 2020
ma 18 nov 2019
-
vr 7 feb 2020
  • ma 18 nov 2019
    -
    vr 7 feb 2020
    HET LAB
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling (voor tickets vanaf 8 euro, n.v.t. op gratis activiteiten en inschrijvingen schoolvoorstellingen). Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

biografie
Sinds Rebecca Lenaerts de acteeropleiding aan het Royal Institute for Theatre, Cinema and Sound (RITCS) in Brussel volgde, zoekt ze steevast de kruisbestuiving op tussen theater en andere disciplines. In de laatste jaren hebben spreken en verhalen vertellen geleidelijk plaats gemaakt voor de stille taal van het lichaam. Waar in haar participatieve kunstpraktijk de kwetsbaarheid van anderen een bron van inspiratie was, ontwikkelt ze nu werk waarin ze haar eigen fysieke aanwezigheid en kwetsbaarheid in een performatieve ruimte verkent. 

De interesse voor interdisciplinariteit en co-creatie weerspiegelt zich sterk in Lenaerts' manier van werken: langdurige ontstaansprocessen waarin ze zich iets nieuws eigen maakt, veelal nauw verbonden met een persoonlijke levensfase en in dialoog met kunstenaars uit andere artistieke disciplines dan theater. De verenmantel ontstond in het atelier van beeldend kunstenares Sonia Anicéto. Voor het ontwikkelen van de performance liet ze zich inspireren door het Japanse Butoh.

projectomschrijving Toen ik nog een vogel was
Rebecca komt voor de tweede keer in residentie in HET LAB om er verder te werken aan deze performance. Tussen beide residenties werkte ze ook een week in Oslo in he kader van ons door Creative Europe gesteunde project PUSH+. Rebecca wordt artistiek gecoacht door Tijen Lawton (ex-Needcompany).

"Vroeger hadden alle geluiden een betekenis. Allen hadden ze iets te zeggen. Ook de vogels hadden toen nog een eigen taal en iedereen kon verstaan wat ze zeiden." 

Het begon met het spontaan oprapen van veren op straat. Waar kwamen ze vandaan? Bracht de wind hen hier? In elk geval, ze waren mooi, ze fascineerden. En ze vertellen in beelden!

Het verzamelen van veren werd voor Rebecca een ritueel van wassen, drogen, behandelen en conserveren. Ook vrienden en kennissen schonken haar veren. Later naaide ze de veren één voor één op een deken.

Zo wordt de vogelvrouw geboren, leeft, speelt en danst ze, tot ze weer verdwijnt naar een andere wereld. Toen ik nog een vogel was is een trage voorstelling die uitnodigt om aandachtig te kijken, maar je beloont met een ongebreidelde portie fantasie en verwondering!

Deze performance zal te zien zijn op het Krokusfestival.

credits

© Shana Boogers
rebeccalenaerts.net

Cookies
Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies die voor een aangename navigatie en een gepersonaliseerd aanbod aan content en diensten zorgen.
lees hier onze privacyverklaring