cultuurcentrum Hasselt

De vorm van vrijheid

Tussen 2 lijnen #1 - Paul Scheffer
za 12 sep 2020 - 14.00 u - 15.00 u
za 12 sep 2020
14.00 u - 15.00 u
  • za 12 sep 2020
    14.00 u - 15.00 u
    concert- & theaterzaal

Tussen 2 lijnen anno 2020-2021 ziet er anders uit dan voorheen. Waarom, dat zal wel duidelijk zijn. Even kunnen we niet terecht in boekhandel Grim (toch niet voor een lezing, uiteraard en met plezier wel om boeken aan te kopen), dus nestelen we ons dit najaar in de Bibliotheek Hasselt Limburg-Dusart en in CCHA. Ook daar beperken we even het aantal toeschouwers, maar de rest blijft wel hetzelfde: een bevlogen spreker, fictie en non-fictie, gratis. Reserveren meer dan aanbevolen, want vol is - ook in coronatijden - veilig en aangenaam vol.

Sinds Paul Scheffer de val van de Berlijnse Muur meemaakte, is hij geïntrigeerd door grenzen. Naar aanleiding van de vluchtelingencrisis, het vertrek van de Britten uit Europa en de muur van Trump, heeft Scheffer zijn ideeën geordend en verder uitgewerkt in zijn boek De vorm van vrijheid. Voor hem bestaat er geen vrijheid zonder vorm: een open samenleving vraagt om grenzen. Maar hoe voorkomen we dat opnieuw muren worden opgetrokken?

Het boek komt voort uit zijn veelbesproken essay De grens van vrijheid, dat hij schreef voor de Maand van de Filosofie 2016. Gebruikmakend van geschiedenis, filosofie en geografie analyseert hij de hedendaagse globalisering. Daarbij trekt hij ferme conclusies over Europa.

De vorm van vrijheid is een urgent boek over ons morele ongemak in de omgang met grenzen. Een half jaar na de Brexit en midden in de wereldwijde coronacrisis focust Paul Scheffer nog harder op wat grenzen betekenen voor dit veranderende Europa.

credits

i.s.m. Bibliotheek Hasselt Limburg-Dusart / © Sjaak Verboom