cultuurcentrum Hasselt

Over Roth

Tussen 2 lijnen #5 - Els Snick
vr 13 dec 2019 - 12.15 u
vr 13 dec 2019
12.15 u

Roth lezen is als door een frisgewassen raam de dag inkijken
Waarom blijft de Oostenrijks-Hongaarse schrijver Joseph Roth ons zo boeien? Doet dit tijdsgewricht dan echt denken aan de jaren dertig, waarin Roth door Europa zwierf, op de vlucht voor de nazi’s? Of is het zijn hang naar elementair fatsoen dat weer aanslaat? Of is het zijn bijzondere soort zin voor humor? Tom Lanoye is ook al fan: “Zijn humor is tragisch, zoals het hoort voor echte humor.”

Joseph Roth
De Joodse cultuur speelde een belangrijke rol in het leven van Joseph Roth. Aan de Universiteit van Wenen studeerde hij filosofie en Duitse taal- en letterkunde. Daar leerde hij één van zijn belangrijkste vrienden kennen: Soma Morgenstern. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vocht hij aan het oostfront. Na de oorlog stond zijn werk bol van verlangen naar zijn geboorteland (het toenmalige Oostenrijks-Hongaarse rijk/ huidige Polen-Oekraïne). In 1918 keerde Roth terug naar Wenen en schreef er voor linkse kranten. Hij schreef vele romans en korte verhalen. Joseph Roth werd vooral bekend door zijn boeken Job (1930) en Radetzkymars (1932).

Club Roth
De Vlaamse vertaalster Els Snick promoveerde op Roths leven en werk. Snick is behalve docent Duits aan de Universiteit Gent ook voorzitter van het Joseph Roth Genootschap, de Vlaams-Nederlandse zusterafdeling van het Internationale Joseph Roth Gesellschaft in Wenen.

credits

i.s.m. Boekhandel Grim & Bibliotheek Hasselt Limburg