di 28 jan 2020 - 20.00 u

Veenfabriek & Compagnie du Tire-Laine

Pinokkio
di 28 jan 2020
20.00 u
  • di 28 jan 2020
    20.00 u
    podium op podium theaterzaal
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling (voor tickets vanaf 8 euro, n.v.t. op gratis activiteiten en inschrijvingen schoolvoorstellingen). Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Pinokkio, dat klassieke verhaal van Carlo Collodi (1883) over de houten pop die doodgraag mens wou zijn en die in opstand komt tegen zijn oude maker, Geppetto, dat is toch een kindersprookje? Wie een braaf verhaal verwacht over waarden en zeden, is eraan voor de moeite. Pinokkio is rebelser dan ooit tevoren. Grofgebekt ook. Net als zijn losgeslagen gezelschap. Dit is Pinokkio KNT.

Het is bekend dat de oorspronkelijke versie van sprookjes van een heel ander kaliber zijn dan het ge-Disney-fieerde verhaaltje dat wij onze kinderen voorlezen. Het Nederlandse gezelschap Veenfabriek laat zich inspireren door de originele geest van het verhaal. Pinokkio groeit op in de bijzondere jeugdzorg en wordt omringd door prostituees, alcoholici en drugsdealers. Hij ontpopt zich echter tot een ware volksleider en viert samen met ons de vrijheid en de driften.

Vreemd genoeg laten we ons daar maar al te gewillig toe verleiden: kom naar ons Pleasure island waar je stoutste dromen werkelijkheid worden en waar je met ons mee mag dansen, spelen en muziek maken. Geef je net als Pinokkio over aan de heerlijke hallucinerende leegte van onze wereld. Want verleidelijke leugens zijn toch veel lekkerder dan de harde realiteit?

Veenfabriek maakt sinds 2004 uitdagend muziektheater op locatie en in de theaterzaal. Artistiek leiders Joeri Vos (schrijver en regisseur, eerder bij toneelgroep Oostpool) en Paul Koek (theatermaker, muzikant) gebruiken actualiteit, gastronomie, wetenschap en persoonlijke verhalen om interdisciplinaire ervaringen te creëren die alle zintuigen aanspreken. Voor Pinokkio werken ze samen met het Franse muziekensemble Compagnie du Tire-Laine en laten ze zich inspireren door de beroemde Italiaanse dans, de Tarantella, waarbij een beet van een tarantulaspin aanleiding gaf voor vrouwen om wild te dansen (terwijl ze dat anders niet mochten). Een leugen die overigens maar al te graag in stand werd gehouden.

Maak je op voor een vrolijk én wrang volksfeest met de allernieuwste leugens.

Pinokkio is door de Nederlandse Toneeljury geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival en behoort daarmee tot de beste voorstellingen van afgelopen seizoen. En acteur Phi Nguyen - die de rol van Pinokkio speelt - is genomineerd voor de Arlecchino, de Toneelprijs voor de meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol, voor zijn rol in Alles van waarde.

“****Veenfabriek verpakt met Franse gastmuzikanten uit Lille de post-truth in een zomers en scabreus volksfeestje.(…)” de Volkskrant, 18 juni 2018
“**** Hoofdzaak is dat Pinokkio bij Vos een antiheld is. (…) Terwijl de band er een feestje van maakt, toont Pinokkio hoe verlangen naar vrijheid kan uitlopen op nihilisme.” NRC Handelsblad, 21 juni 2018

**** In de handen van regisseur Joeri Vos wordt Pinokkio een subversieve trip over waarheid, leugens, vrijheid en verantwoordelijkheid.

theaterkrant.nl, 20 juni 2018

credits

tekst Carlo Collodi, Joeri Vos &Teun Smits / regie Joeri Vos / met Phi Nguyen, Reinout Bussemaker, Jacobien Elffers, Roland Haufe, Ruta van Hoof, Milena Haverkamp, Ton van der Meer, John van Oostrum, Bastiaan Woltjer, Teun Smits, Vita Coenen, Joeri Vos, Paul Koek, Niki Verkaar, Arnaud van Lancker, Benoit Sauvage, Yann Deneque & Frédéric Tetaert / muziek Paul Koek & Compagnie du Tire-Laine / kostuums Vita Coenen / vormgeving Mats Boswijk / © Anne Harbers
veenfabriek.nl & tire-laine.com

Cookies
Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies die voor een aangename navigatie en een gepersonaliseerd aanbod aan content en diensten zorgen.
lees hier onze privacyverklaring