wo 4 dec 2019 - 19.30 u

Olympique Dramatique/Toneelhuis

Angels in America
wo 4 dec 2019
19.30 u
  • wo 4 dec 2019
    19.30 u
    theaterzaal
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling (voor tickets vanaf 8 euro, n.v.t. op gratis activiteiten en inschrijvingen schoolvoorstellingen). Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Amerika midden jaren ’80. Het Reagan-tijdperk. Conservatief, rechts en luid. De politiek is hard en koud als nooit voorheen. Aids is een nieuwe ziekte die in New York voornamelijk de homogemeenschap onverwacht snel en meedogenloos hard treft.

Hier begint het verhaal van Angels in America van Tony Kushner. Het stuk is sinds zijn creatie in 1991 uitgegroeid tot een graag gespeelde topper waar nu ook Tom Dewispelaere en Stijn Van Opstal de tanden in zetten. Ze doen dat overigens met een prachtcast waaronder Peter Van den Begin, Lucas Smolders en Evelien Bosmans.

Angels in America is een caleidoscopisch verhaal en een complex portret van een strijdvaardige generatie die opstaat tegen de tijdsgeest: de ravage die aids aanricht sterkt de ultraconservatieve krachten in hun strijd tegen de vrije liefde. Tegelijk wordt de ziekte als een op te lossen probleem genegeerd. In dit nietsontziende klimaat volgen we meer dan 30 personages, gespeeld door acht acteurs: van reisagenten en advocaten, verplegers en drag queens tot goddelijke interventies en religieuze minderheden, met ontluisterende scènes over macht en hypocrisie, hilarische verschijningen en intieme dialogen over de angst voor dood en aftakeling. Maar er is ook hoop: nieuwe tijden rijzen aan de horizon. Het millennium nadert...

Angels in America is voor ons een ode aan het vermogen van de mens om te transformeren, om zich aan te passen en te overleven. Maar het is ook een uiting van hoop dat een samenleving kan bijdraaien en evolueren, als een tanker die - krakend weliswaar - van koers kan veranderen. Maar bovenal blijft Angels in America een pleidooi voor de kracht en de troost die de liefde in zich draagt.”
Tom Dewispelaere & Stijn Van Opstal

Olympique Dramatique deed in 2017 nog overal te  lande - zo ook in Hasselt - zalen vollopen voor de succesvoorstelling Risjaar Drie. Maar natuurlijk zijn we allemaal al langer fan (herinner je De krippel, De kale zangeres en AUGUSTUS ergens op de vlakte). Dat ook deze Angels in America weer een topper beloofd te worden, moeten we je dus niet meer vertellen.

"**** Dit is een lange bewerking, maar wel één die de juiste snaren raakt. Door het bijzondere decor, de elegantie van Woods, de uitmuntend neergezette verscheurdheid van De Wolf, en door Van den Begin, die al zo vaak de klootzak heeft gespeeld dat de rol van Cohn hem past als een tweede huid." Het Nieuwsblad, 9 november 2019
"**** Tijmen Govaerts - in zijn eerste theaterrol! - bloeide open op de planken in interactie met Peter Van den Begin, die heerlijk mocht schmieren als pitbull Cohn. Daartussen laveerde de zwarte danser Darryl E. Woods die onder meer als dragqueen een ander licht op de zaak wierp, net als Evelien Bosmans dat als engel deed." Gazet van Antwerpen, 9 november 2019
"***** Een topproductie van internationaal niveau." concertnews.be, 9 november 2019

programmaboekje

**** Een ware happening met dank aan de perfect gecaste komische acteurs en de sobere maar spectaculaire scenografie. (...) Een echt ensemblestuk, waarin de acteurs volop schitteren. Dit is uitgepuurd, genereus en vindingrijk publiekstoneel voor de grote zaal.

De Standaard, 9 november 2019

credits

bewerking & regie Tom Dewispelaere & Stijn Van Opstal / tekst Tony Kushner / vertaling Carel Alphenaar / met Peter Van den Begin, Lucas Smolders, Lucas De Wolf, Sanne-Samina Hanssen, Tiny Bertels, Evelien Bosmans, Tijmen Govaerts & Darryl E. Woods / dramaturgie Ellen Stynen / scenografie & lichtontwerp Stef Stessel / kostuums Ilse Vandenbussche / muziek Liesa van der Aa / met de steun van Casa Kafka Pictures Tax Shelter empowered by Belfius / © Kurt Van der Elst
toneelhuis.be


Cookies
Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies die voor een aangename navigatie en een gepersonaliseerd aanbod aan content en diensten zorgen.
lees hier onze privacyverklaring