vr 21 feb 2020 - 20.00 u

Eun-Me Ahn Company

North Korea Dance - Belgische première
vr 21 feb 2020
20.00 u
  • vr 21 feb 2020
    20.00 u
    Théâtre de Liège
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling (voor tickets vanaf 8 euro, n.v.t. op gratis activiteiten en inschrijvingen schoolvoorstellingen). Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

De Zuid-Koreaanse Eun-Me Ahn is een buitengewoon eigenzinnig choreografe én een wonderlijke verschijning. Haar werk wordt vaak in één adem rebels én provocerend genoemd. Na een opleiding in Seoul werkte ze 9 jaar in New York, tot ze in 2001 artistiek directeur werd van de Deagu City Dance Company. Sinds 2005 heeft ze haar eigen gezelschap en haar creaties leverden haar de bijnaam ‘de Pina Bausch van Seoul’ op.

In het drieluik Dancing grandmothers, Dancing teen teen en Dancing middle-aged men gaf ze verschillende generaties uit haar geboorteland een ‘stem’: “Er is, zeker in Korea, een grote kloof tussen de verschillende generaties, maar dansen verbindt mensen, het heeft op iedereen hetzelfde positieve effect.”

Dancing grandmothers sloeg in 2014 in als een bom als afsluiter van Pays de Danses. Zes jaar later komt Ahn in Belgische première opnieuw naar Luik met North Korea Dance. Een stuk dat perfect aansluit bij de tijdsgeest, nu de dialoog tussen de beide Korea’s werd hervat na 65 turbulente jaren. Op basis van de vele online video’s onderzocht Eun-Me Ahn de gemeenschappelijke wortels en hoe kunst evolueert wanneer die aan een dictatoriaal regime wordt onderworpen.

North Korea Dance haalt de essentie uit de militaire optochten, waaierdansen, viriele gebaren, virtuoze acrobatiek en traditionele volksdansen, om ze opnieuw uit te vinden in een vreugdevolle en ironische en pop-omgeving. De tien dansers, waaronder Eun- Me Ahn zelf, wisselen minimalistische tableaux en kleurrijke fresco’s af op de tonen van een traditioneel Koreaans recital om te eindigen in een jubelende elektro trance.

**** De diversiteit aan tableaux, de intelligente opbouw en het spectaculaire défilé van kostuums geven dit kleurrijke panorama twee schijnbaar tegenstrijdige kwaliteiten: een uiterst precies en licht ironisch realisme vermengt zich met de zoetheid van een onvermijdelijk vreugdevolle mijmering.

bachtrack.com, 22 februari 2019

credits

dansbus naar Luik, vertrek CCHA om 19 u / choreografie, kostuum- & decorontwerp Eun-Me Ahn / met 10 dansers / muziek Young-Gyu Jang / artistiek advies Chun Wooyoung / kostuums & decor Sunny Im, Yunkwan Design / lichtontwerp Jin-Young Jang / video Jinwon Lee / coproductie Korean Traditional Performing Arts Foundation & Théâtre de la Ville Paris / inleiding Laurent Pitsi / © Jean-Marie Chabot
gadjaprod.com

  

Cookies
Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies die voor een aangename navigatie en een gepersonaliseerd aanbod aan content en diensten zorgen.
lees hier onze privacyverklaring