cultuurcentrum Hasselt

Benoit De Freine

Frontline
zo 22 jan 2017 - zo 2 apr 2017
zo 22 jan 2017
-
zo 2 apr 2017
  • zo 22 jan 2017
    -
    zo 2 apr 2017
    CCHA

De indrukwekkende oorlogsfoto’s van de Hasseltse freelance fotograaf Benoit De Freine vinden al langer hun weg naar de persagentschappen, media en internet. CCHA is verheugd zijn werk voor het eerst te mogen presenteren in onze fotogalerij.

“Conflicten boeien me al van kinds af. Conflicten, oorlog en verre reizen hebben me altijd gefascineerd. Mijn interesse in het Midden-Oosten is begonnen toen ik tijdens een verblijf in Nieuw-Zeeland een relatie had met een Israëlisch meisje. De tweede Intifada (2000 - 2005) was toen aan de gang en ik wilde de Palestijnse kant van het verhaal kennen. In 2010 heb ik mijn eerste reis gemaakt en het was het begin van meerdere buitenlandse reportages aan het front.”
Benoit De Freine

Benoit De Freine studeerde in 2010 af aan de Erasmushogeschool. Daarna volgden freelance opdrachten voor o.a. Photonews en Apache. Hij werkt ook al meerdere jaren als freelance fotograaf voor Het Laatste Nieuws.

In 2010 heeft Benoit 4 maanden in Gaza bij een moslimgezin gewoond. Het was zijn eerste doortocht in een zogenaamd oorlogsgebied. Eind 2012 trok hij in gezelschap van een Waalse historicus, die het land goed kent, en een Italiaanse verslaggever naar Syrië. Het opzet was niet specifiek om een journalistiek verslag te maken, wel om de oorlog van dichtbij te zien en vast te leggen. De vrijheidsvechters brachten Benoit onder in hun militaire hoofdkwartier en hij verbleef ook een aantal dagen in een woning van een groepje strijders. De Syrische rebellen willen niets liever dan dat de hele wereld ziet welke oorlog er momenteel woedt in hun land. Eind 2013 trok Benoit naar Zaatari, het grootste vluchtelingenkamp gelegen in het noorden van Jordanië. Daar proberen zo’n 100.000 Syriërs te overleven. Hij maakte een reportage over het alledaagse leven in een kamp waar mensen vooral ook hopen op een betere toekomst. Begin 2016 reisde hij in het spoor van de vluchtelingen die via de Balkanroute richting West-Europa op zoek gaan naar een beter leven. In de loop van datzelfde jaar is hij naar het front in Irak getrokken. Negen dagen leefde hij er met Koerdische en Europese verzetsstrijders achter zandzakjes. Hij volgde de zenuwslopende nachtelijke schietpartijen met IS, het saaie leven overdag en de toestroom van vluchtelingen langs mijnenvelden.

In drie afleveringen bracht Het Laatste Nieuws zijn unieke foto’s en verhalen: de Scandinavische Brigade die vechten voor de Koerdische verzetsbeweging PAK; de vluchtelingen die het schrikbewind van IS en de bommen van de coalitietroepen ontvluchten en de Koerdische verzetsstrijders die halverwege Bagdad en Mosoel het front, over een afstand van 100 kilometer bemannen.

Recent verbleef hij bij de Koerdische Peshmerga-strijders op 20 kilometer van de frontlinie. Van euforisch en vastberaden om de terreurgroep IS te verslaan, tot zwaargewond, ineengekropen en verslagen zag en fotografeerde hij, na een bijzonder bloedig offensief, de wanhoop in de ogen van veel Peshmerga’s.

credits

vernissage: zon 22 jan om 11 u / met medewerking van Emmanuel d’Autreppe, curator en leraar fotografie Sint Lukas, Luik