Life is not a waiting room

Elise Berkvens
zo 22 jan 2017
-
zo 2 apr 2017
  • zo 22 jan 2017 - zo 2 apr 2017
    CCHA
    Geweest
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling (voor tickets vanaf 8 euro, n.v.t. op gratis activiteiten en inschrijvingen schoolvoorstellingen). Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

De recente werken van Elise Berkvens (°1982, Schijndel) zijn de steeds voorlopige uitkomsten van een complex proces van zoeken en aftasten. Elise is gefascineerd door de spanningsverhouding tussen het platte vlak van het schildersdoek en de suggestie van ruimtelijkheid. Ze vertrekt vaak van foto's of andere beelden van natuur, architectuur of interieurs die haar uitdagen om er letterlijk en figuurlijk een draai aan te geven. De tweedimensionale beelden worden geplooid, gebogen en/of verknipt tot driedimensionale objecten. Vervolgens worden deze uiterst fragiele maquettes gefotografeerd en deze documentaire foto's dienen op hun beurt weer als inspiratiebron bij het schilderen.
 

De motor achter deze complexe dialectiek tussen het platte vlak en de derde dimensie is steeds de subtiele wisselwerking tussen wat uiterlijk waargenomen wordt en wat dit innerlijk teweegbrengt, in die zin zijn de schilderijen van Elise Berkvens dan ook geen abstracte schilderijen te noemen. Hoewel een duidelijk herkenbaar motief veelal ontbreekt, zijn er naast het spel tussen vormen en kleuren en de suggestie van diepte en ruimte ook talloze echo's van ongrijpbare gevoelens en gemoedstoestanden. In dit ernstige spel, in deze speelse wetenschap verkent de kunstenaar de grenzen van de fysieke én mentale ruimte.
Peter Pollers

credits

vernissage: zo 22 jan om 11 u / inleiding : de heer Jan Leysen, curator en kunstverzamelaar

Cookies
Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies die voor een aangename navigatie en een gepersonaliseerd aanbod aan content en diensten zorgen.
lees hier onze privacyverklaring