Schooluniformen

Annie van Gemert
vr 6 mrt 2015
-
zo 12 apr 2015
  • vr 6 mrt 2015 - zo 12 apr 2015
    CCHA
    Geweest
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling (voor tickets vanaf 8 euro, n.v.t. op gratis activiteiten en inschrijvingen schoolvoorstellingen). Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Annie van Gemert (°1958, Vught) heeft zich sinds 1990 geprofileerd als fotografe met een interesse voor werelden die op het punt staan te verdwijnen of te veranderen. Zij is gespecialiseerd in interieurs, portretten en geënsceneerde documentaire fotografie. Gedreven door haar nieuwsgierigheid naar levens die zich grotendeels achter gesloten deuren afspelen maakte zij fotoseries over meisjesinternaten, kloosters en grote gezinnen en strandhuizen in De Panne.

Kenmerkend voor haar aanpak is dat zij deze besloten werelden vaak jarenlang volgt en observeert. De identiteit van en de relatie van de geportretteerde met zijn of haar leefomgeving staat hierbij centraal. Deze nieuwe serie legt indirect bloot welke veranderingen zich hebben voorgedaan in het Vlaamse onderwijs in de laatste twintig jaar. In 1997 verscheen het boek Uniformiteit - Meisjesinternaten in Vlaanderen. Een wereld die destijds op het punt stond om te verdwijnen. Dit boek was een inspiratiebron voor het huidige project.

Sinds 1998 zijn bijna alle scholen overgestapt naar gemengd onderwijs (jongens en meisjes). De scholen die tot het einde van de 20ste eeuw bekend waren als een eliteschool voor jongens en meisjes afzonderlijk maken nu plaats voor gemengd onderwijs en hebben nu meestal een internationale samenstelling van leerlingen. De doelgroep van nu komt uit alle lagen van de bevolking. De foto’s tonen kinderen en jongeren in klassieke schooluniformen in een moderne multiculturele samenleving. Iedereen is gelijk in kleding ondanks cultuur, geloofsovertuiging of afkomst. In de fotografie wordt de spanning in beeld gebracht tussen Uniformiteit en Diversiteit, tussen gelijkschakeling en zich onderscheiden, tussen groep en individu. De statige architectuur van de historische gebouwen waarin de scholen zijn gevestigd, de klaslokalen, turnzaal, refter, kapel, hoge gangen, trappenhal of het ommuurde schoolplein vormen de achtergrond waarin jongens en meisjes uit verschillende culturen samenkomen.

credits

vernissage: vr 6 mrt om 20 u / Het fotoproject Schooluniformen is mede mogelijk gemaakt door Fonds Pascal Decroos voor bijzondere journalistiek.

Cookies
Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies die voor een aangename navigatie en een gepersonaliseerd aanbod aan content en diensten zorgen.
lees hier onze privacyverklaring