za 23 mrt 2019 - 19.30 u

Scènes uit een huwelijk

Ivo van Hove/Toneelgroep Amsterdam
za 23 mrt 2019
19.30 u
  • za 23 mrt 2019
    19.30 u
    Theater aan het Vrijthof
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling (voor tickets vanaf 8 euro, n.v.t. op gratis activiteiten en inschrijvingen schoolvoorstellingen). Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Johan en Marianne lijken het perfecte koppel. Ze zijn getrouwd, hebben kinderen en hun carrières zijn succesvol. Als Johan op een dag vertelt dat hij een andere vrouw heeft ontmoet, is hun huwelijk voorbij. In zes scènes volgen we hun helletocht, van de eerste kleine wrijvingen tot een ultiem fysiek gevecht.
 

Scènes uit een huwelijk is geen doorsnee theaterervaring. Het publiek verplaatst zich per scène, terwijl Johan en Marianne simultaan gespeeld worden door drie acteurskoppels van verschillende leeftijden. Hierdoor is de toeschouwer getuige van verleden, heden en toekomst van een liefdespaar. Door de hoge mate van intimiteit krijgt de bezoeker de sensatie door een vergrootglas alle processen van een ontwricht huwelijksleven te zien. Het voelt alsof je in de huiskamer van Johan en Marianne zit.
 

Voor het schrijven kon Ingmar Bergman putten uit bijna dertig jaar huwelijkservaring met vijf verschillende echtgenotes. Hij voelde zich sterk verbonden met zijn personages.
"Ik heb een zekere genegenheid opgevat voor deze mensen terwijl ik met ze bezig was. Ze vertellen een hoop nonsens en zeggen nu en dan iets zinnigs. Ze zijn nerveus, gelukkig, egoïstisch, dom, vriendelijk, wijs, opofferend, aanhankelijk, kwaad, lief, sentimenteel, onuitstaanbaar en beminnelijk."

Regisseur Ivo van Hove vindt in het huwelijk alle facetten terug om de maatschappij beter te begrijpen: "Scènes uit een huwelijk laat zien hoe moeilijk het is om lief te hebben en samen te leven."

Deze voorstelling verovert sinds 2005 wereldwijd de harten van het publiek én van de internationale pers. De Britse krant The Guardian riep Scènes uit een huwelijk in 2013 uit tot één van de tien beste voorstellingen van het jaar.

Van Hoves vernieuwende theatertaal dwingt als altijd respect af. - Until the last minutes of this superbly acted, fourhour version, I was completely gripped.

Het Parool, 2 februari 2005 & The Guardian, 15 november 2013

credits

bus naar Maastricht / vertrek CCHA 18u30 / regie Ivo van Hove / naar Ingmar Bergman / met Alwin Pulinckx, Claire Bender, Bart Slegers, Camilla Siegertsz, Hugo Koolschijn, Janni Goslinga, Celia Nufaar, Charlie-Chan Dagelet, Benjamin de Wit & Maartje van de Wetering / vertaling Karst Woudstra / dramaturgie Bart van den Eynde / scenografie, lichtontwerp & kostuums Jan Versweyveld / coproductie Kaaitheater Brussel / met medewerking van Auteursbureau ALMO bvba van Josef Weinberger Ltd, Londen & de Ingmar Bergman Foundation / inleiding op de bus Beatrice Henckaerts / © Jan Versweyveld
tga.nl

 

Cookies
Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies die voor een aangename navigatie en een gepersonaliseerd aanbod aan content en diensten zorgen.
lees hier onze privacyverklaring