za 13 apr 2019 - 19.30 u

Bachs Mattheüspassie

Octopus Koor & Le Concert d'Anvers o.l.v. Bart van Reyn
za 13 apr 2019
19.30 u
  • za 13 apr 2019
    19.30 u
    concertzaal
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling (voor tickets vanaf 8 euro, n.v.t. op gratis activiteiten en inschrijvingen schoolvoorstellingen). Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Geen enkele componist haalt beter het spirituele in de mens naar boven dan Johann Sebastian Bach. Het is een vaststelling die ontelbare keren gemaakt is, zowel door diepgelovigen als door gepatenteerde atheïsten. Of zijn muziek nu vertolkt wordt in de kerk of in de concertzaal, Bach is universeel en tijdloos geworden, in staat om alle verschillen in geloof, cultuur, afkomst en leeftijd te overbruggen.
 

De Mattheüspassie is een oratorium, een kerkelijke opera als het ware, over het lijden en sterven van Christus. Bach schreef het oratorium in 1727 en liet het uitvoeren op Goede Vrijdag (oorspronkelijk in twee delen, met het eerste deel op Palmzondag). Het lijkt nu onvoorstelbaar, maar na de dood van Bach raakten zijn werken lange tijd in de vergetelheid. De Mattheüspassie werd pas herontdekt door Felix Mendelssohn in 1829. Vandaag wordt het werk wereldwijd opgevoerd. CCHA wil er een tweejaarlijkse traditie van maken. Een nieuw oud ritueel.
 

Bezinning en verstilling met sublieme koren - de stem van het volk -, voortreffelijke solisten en treffende instrumentale begeleidingen. En véél ontroerend-innige momenten.
 

Octopus werkt sinds de oprichting door dirigent Bart Van Reyn op projectbasis, en wist op korte tijd een bevoorrechte positie in Vlaanderen te veroveren. Het ensemble bestaat uit een mix van gedreven semiprofessionele en professionele zangers, en biedt conservatorium-studenten zang een brug naar een professionele carrière.
 

Bachs Mattheüspassie blijft, naast een geijkte bezinningsbron, voor kippenvel zorgen. Het wonderlijke Erbarme dich is niet uit de top drie van Klara’s top 100 te krijgen. Enkel omdat het ontroerend mooi is? Ongetwijfeld ook omdat het gaat over verdriet, over tekortschieten.
 

Johann Sebastian Bach Mattheüspassie BWV 244

programmaboekje

Samen klassiek met VormingPlus
Drie maal genieten van een klassiek concert met Waldo Geuns. In samenwerking met Vormingplus Limburg organiseren we een uur voor aanvang van het concert een aparte inleiding. Meer info: vormingpluslimburg.be

credits

dirigent Bart Van Reyn / sopraan Griet De Geyter/ altus Paulin Bündgen / tenor Wolfram Lattke & Tobias Link / bas Gregory Skidmore & Alex Ashworth / © Marco Borggreve
bartvanreyn.com, octopusensembles.be & leconcertdanvers.be

Cookies
Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies die voor een aangename navigatie en een gepersonaliseerd aanbod aan content en diensten zorgen.
lees hier onze privacyverklaring