Twee reuzen - Tsjaikovski & Moessorgski

Claire Chevallier (piano) & Sergei Istomin (cello)
zo 31
maart
  • zo 31 mrt 2019
    11:00
    parketzaal
  • Prijzen exclusief servicekosten vanaf € 2 per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Tsjaikovski wordt beschouwd als de talentvolste Russische componist van de 19de eeuw. Hij stond niet zo wantrouwig tegenover de westerse klassieke muziek als de groep nationalistische componisten rond Balakirev. Tsjaikovski bezat overigens de gave om prachtige lyrische melodieën te componeren. Hij had veel gevoel voor sfeer en was een meester in orkestratie en dansmuziek. Hij was bij leven al een beroemdheid. De Variaties op een rococo-thema behoren tot zijn beroemdste en mooiste werken. Het is niet zo zoetsappig als de titel doet vermoeden. Wel is het allemaal heel virtuoos en kleurrijk en een uitdaging voor de cellist.
 

Aan de basis van de pianosuite Schilderijententoonstelling van Modest Moessorgski ligt het overlijden van een vriend, Victor Hartmann. De tentoonstelling van diens werken dient als excuus voor een compositie die eerder werd geïnspireerd door de obsessies van de componist dan door de tentoongestelde werken. Moessorgski gaf zijn partituur de vorm van een wandeling door de tentoonstelling. Elk deel verwijst naar een schilderij. Tussen de verschillende delen/doeken in horen we een Promenade, die steeds weer anders klinkt, maar uitgaat van hetzelfde thema.
 

Claire Chevallier is een buitenbeentje en meer dan zomaar een pianiste. Ze studeerde wiskunde en fysica in Parijs en bezit een aardige collectie historische pianofortes, maar speelt ook de “gewone” piano. Ze vindt het tevens een mooie uitdaging om andere kunstdisciplines te betrekken met haar pianospel. Zo werkte ze samen met regisseurs, choreografen, producers, kunstenaars uit de visuele kunsten, zoals Wayn Traub, Rudolf Mestdagh, Josse De Pauw, Anne Teresa de Keersmaeker, David Claerbout, Benoît Van Innis en José Navas. Ze houdt van Debussy, Poulenc en Satie, maar ook van de zware Russen. Ze kan alles aan, deze superwomanpianiste.
 

Haar cellocompagnon Sergej Istomin startte zijn cellostudies op 6-jarige leeftijd in Moskou aan de Gnessin-school voor begaafde kinderen. Zijn masterdiploma behaalde hij aan het Tsjaikovski Conservatorium te Moskou. Momenteel doceert hij viola da gamba en cello aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en het Koninklijk Conservatorium Gent, waar hij ook een doctoraal onderzoek doet naar één van de programma-onderdelen: K.F.W. Fitzenhagen en P. Tsjaikovski: creatieve samenwerking omtrent variaties op een rococothema.

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski Andante cantabile uit Strijkkwartet nr. 1, opus 11 (bewerking door W. Fitzenhagen) & Variaties op een rococo-thema in A groot, opus 33 voor cello & piano
Modest Moessorgski Schilderijententoonstelling (piano solo)

credits

piano (J. D. Becker, Sint-Petersburg 1875) Claire Chevallier / cello Sergei Istomin / © Jurgen Rogiers
clairechevallier.com & sergei-istomin.com

Cookies

Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies die voor een aangename navigatie en een gepersonaliseerd aanbod aan content en diensten zorgen.

lees hier onze privacyverklaring sluiten