Chopin

Eliane Rodrigues (piano)
do 28
maart
  • do 28 mrt 2019
    20:00
    concertzaal
  • Prijzen exclusief servicekosten vanaf € 2 per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Chopin hield van het Italiaanse belcanto. Als geen ander verstond hij de kunst de zangstem te vertalen naar de piano.

"Chopin, dat is een les krijgen over klank, over piano spelen, over elegantie en vorm, over improvisatie. Chopin spelen is zowel een educatieve ervaring als puur genot." Richard Goode

Deze uitspraak zegt veel over Chopin, meer dan enige technische of biografische uitleg. En voor ons is het een totale zinnenprikkelende beleving om naar de Chopinvertolkingen van Eliane Rodrigues te luisteren. Eliane, geboren in Brazilië, is een echt pianowonder en componeerde al voor ze kon lezen of schrijven. De video-opname van een defecte concertvleugel in de Doelen Rotterdam is legendarisch en typeert haar kunsten en haar spontane instelling.
 

Ze heeft een prachtig programma samengesteld. Vier grootse en virtuoze solowerken van Chopin worden onderbroken door een paar nocturnes, dé romantische, meest lyrische pianovorm bij uitstek. De derde pianosonate wordt, samen met de vorige Sonate nr. 2, beschouwd als één van de moeilijkste composities, zowel technisch als muzikaal.
 

De vier ballades zijn allen eendelige werken voor piano solo. Het begrip ‘ballade’ werd geassocieerd met Franse poëzie tot midden 19de eeuw. Chopin introduceerde hiermee een totaal nieuwe vorm, die zowel Liszt als Brahms inspireerde. De eerste ballade schreef hij op 21-jarige leeftijd en is doordrongen van een enorm verlangen naar zijn geboorteland Polen.
 

Het ongecompliceerde Andante spianato is één van de mooiste stukken uit de pianoliteratuur. Het lijkt op een nocturne die je in trance wegvoert, tot je plots uit de droom wakker wordt en het virtuoze geweld van de Grote Polonaise op je afkomt.
 

Fryderyk Chopin Sonate nr. 3 in si klein, opus 58; Nocturne 10 in la b groot, opus 32 nr. 2; Ballade nr. 1 in g klein, opus 23; Nocturne 3 in si groot, opus 9 nr. 3; Scherzo 2 in b klein, opus 31 & Andante spianato et grande polonaise brillante, opus 22

credits

piano Eliane Rodrigues / inleiding Riet Jaeken
elianerodrigues.com

  

Cookies

Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies die voor een aangename navigatie en een gepersonaliseerd aanbod aan content en diensten zorgen.

lees hier onze privacyverklaring sluiten