Keulen, de Rijn & Brahms

Antwerp Symphony Orchestra o.l.v. Philippe Herreweghe & Nelson Goerner (piano)
vr 14
december

Omdat Hasselt houdt van het symfonische repertoire, zetten we naast het project Quintessence met alle pianoconcerten van Beethoven ook nog andere meesterlijke pianowerken op het programma.
 

Het immense tweede pianoconcerto van Brahms is het langste pianoconcerto uit het klassiek-romantische repertoire. Het is meer dan een traditioneel concerto: het kan beter omschreven worden als een symfonie met pianopartij. De technisch veeleisende solopartij in het fenomenale werk is een kolfje naar de hand van de Argentijnse meesterpianist Nelson Goerner.
 

Als er één term op Nelson Goerner van toepassing is, dan is het wel meesterschap. Een meester van de beheerste expressie. Een meester van de nuance en de klankkleur, in het aanvoelen van de akoestiek. Een meester in het laten opbloeien en uitdoven van de muziek, in het creëren van stilte. Bij Nelson Goerner is er die kalme sereniteit, een uitgebalanceerd gevoel voor verhoudingen, zelfs bij de heftigste muzikale uitbarstingen.
 

Vaste gastdirigent Philippe Herreweghe zet zijn Schumanncyclus bij het Antwerp Symphony Orchestra verder met de derde symfonie. In dit werk zette de componist zijn bewondering voor de massieve kathedraal van Keulen en het natuurlandschap om en rond de Rijn op muziek.
 

De gemoedelijke, onstuimige sfeer die Schumann in het Rijnland meende te herkennen, zit in de muziek vervat en leverde de compositie de bijnaam Rheinische op.
 

Johannes Brahms Pianoconcerto nr. 2 in Bes, opus 83
Robert Schumann Symfonie nr. 3 in Es, opus 97, Rheinische 

credits

dirigent Philippe Herreweghe / piano Nelson Goerner / inleiding Stijn Paredis / © Marco Borggreve
antwerpsymphonyorchestra.be & nelsongoerner.com

Cookies

Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies die voor een aangename navigatie en een gepersonaliseerd aanbod aan content en diensten zorgen.

lees hier onze privacyverklaring sluiten