cultuurcentrum Hasselt

Gwen Cresens (accordeon)

Solorecital
zo 4 nov 2018 - 11.00 u
zo 4 nov 2018
11.00 u
  • zo 4 nov 2018
    11.00 u
    oud stadhuis

Met zijn eerste soloprogramma tast Gwen Cresens de grenzen af. Accordeon is zoveel meer dan wat we er ons bij voorstellen. Hij doet dingen op deze "piano des pauvres" zoals je het nog nooit hoorde.
 

Toen Gwen Cresens vier jaar oud was, werd hij betoverd door de mysterieuze straataccordeonist Bobby Dasov. Elke dag kruiste hij zijn pad aan de kathedraal, op weg naar school. 40 jaar later gaat Cresens opnieuw op zoek, naar Bobby en zijn muziekjes.
 

Die zoektocht vertaalt hij in dit solorecital: Anitra’s dans uit de Peer Gynt-suite van Grieg rijgt zich aan een virtuoze prelude van Bach die uitmondt in een doordachte en genre-overschrijdende improvisatie. Zelden gespeelde composities van Astor Piazzolla, filmmuziek die Gwen inspeelde voor soundtracks van Frank Van Passel. Plaisir d’amour teruggevoerd naar de wortels van componist Martini.
 

Verwacht je aan een landing in weemoed van klassieke melodieën over jazz, balkan en braziliana, langs tango en "valse musette". Eén enkel instrument is in de handen van Gwen een orkest. Soms teder, kinderlijk en meeslepend, dan weer gewelddadig uithalend, met woeste stoten en een waterval aan noten.

Om te janken, zo schoon.

Sigrid Spruyt

credits

accordeon Gwen Cresens / © Johan Jacobs
gwencresens.com