Een idyllisch begin - Beethovens 2de pianoconcerto

De Nieuwe Philharmonie o.l.v. Johannes Leertouwer & Julien Libeer (piano)
30 sep 18
15.00 u
  • zondag 30 sep 18
    15.00 u
    concertzaal
    Geweest
  • Prijzen exclusief servicekosten vanaf € 2 per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Een nieuw seizoen, een nieuw orkest! We verwelkomen De Nieuwe Philharmonie met open armen en ze mogen meteen het project Quintessence met de vijf pianoconcerti van Beethoven aanvatten met het 2de pianoconcerto, vertolkt door lievelingspianist Julien Libeer.


Jawel! Gedurende dit seizoen kan je alle vijf de pianoconcerti van Beethoven beleven, met telkens een ander orkest en een andere topsolist. Nu denk je: hoe vreemd dat ze een integrale cyclus met het tweede pianconcerto beginnen. Maar eigenlijk gaat het over het eerste! We weten dat dit concerto al gecomponeerd werd tussen 1787 en 1789. Omdat het een hoger opusnummer heeft dan het Pianoconcert nr. 1 in C groot, opus 15, geldt het als het 'tweede', maar chronologisch is het Beethovens eerste pianoconcerto.
 

Beethoven componeerde met zijn zesde symfonie - de Pastorale - waarschijnlijk de meest bekende natuurode uit de hele muziekgeschiedenis.
 

In een voor die tijd atypische vijfdelige symfonie schetst Beethoven met zijn passie en lyriek een aantal idyllische scènes: het ontwaken van het land, het ruisen van de rivier, het samenzijn van mensen, een dramatisch onweer en een slotlied van vrolijke herders. Het beroemde openingsthema - wedden dat je het mee kan zingen? - wordt uitgerold tot een fantastisch muzikaal landschap.
 

Ludwig van Beethoven 

Pianoconcerto nr. 2 in Bes groot, opus 19 
    solist: Julien Libeer 
Symfonie nr. 6 in F, "De Pastorale", opus 18
"Een buitengewoon energieke, bruisende Beethoven met grote contrasten."
Dagblad van het Noorden

credits

dirigent Johannes Leertouwer / piano Julien Libeer / inleiding Johannes Leertouwer
nputrecht.nljulienlibeer.net

Cookies
Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies die voor een aangename navigatie en een gepersonaliseerd aanbod aan content en diensten zorgen.
lees hier onze privacyverklaring