James Heather + Luke Howard + Martin Kohlstedt

Belgische première
vr 29
maart

James Heather
James Heather leerde als kind piano spelen en schreef zijn eerste composities op 11-jarige leeftijd. Later schoof hij de piano aan de kant en werkte veertien jaar als persverantwoordelijke voor het Britse label Ninja Tune (Amon Tobin, Fink, Jaga Jazzist…). In 2008 lag hij lange tijd in coma na een zwaar verkeersongeval, aanleiding om terug te keren naar de piano.
 

De Britse componist/pianist rekent behalve Debussy en Max Richter ook Aphex Twin, Cinematic Orchestra en Bonobo tot zijn invloeden. Debuut Stories from far away scheerde meteen hoge toppen op Spotify en iTunes.
 

De intieme en lyrische nummers, tussen troostend en wervelend én geïnspireerd door echte gebeurtenissen wereldwijd, kunnen zo tussen het werk van de apostelen van de hedendaagse klassiek als Nils Frahm, Joep Beving, Ludovico Einaudi en Jóhann Jóhannsson.
 

James Heather speelde eerder al op Glastonbury en als support voor o.a. Jóhann Jóhannson (CCHA, 2016) en Lubomyr Melnyk (CCHA, 2014). Momenteel werkt hij aan nieuwe composities met het Iskra String Quartet (Radiohead, The xx, Ólafur Arnalds…).
 

"**** This debut album announces him as a new contender in het postclassical world. A possible future heavyweight." artsdesk.com, 23 augustus 2017
"**** Incredibly emotive pieces. A tender, touching album." loudandquiet.com, augustus 2017
 

Luke Howard
De Australische pianist/componist Luke Howard was tweemaal finalist van de Montreux Jazz Festival Piano Competition. Hij speelde vele jaren als sessiemuzikant en was componist voor films en televisie vooraleer hij zijn eigen albums uitbracht. Hij werkte al samen met het Melbourne Symphony Orchestra, Jeff Mills, Ben Frost (CCHA, 2010) en Benjamin Clementine, maar ook met de bekende fotograaf William Eggleston.
 

Debuut Sun, cloud en opvolger Two places kregen lovende kritieken, o.a. van radiolegende Mary Anne Hobbs van BBC6. Vorig jaar werd Sun, cloud heruitgebracht door Mercury KX, het label van o.a. Ólafur Arnalds (CCHA, 2015) en Lambert (CCHA, 2017). De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen voor het eerstdaags te verschijnen Open heart story.
 

Met meanderende composities vol emotie weet Howard steevast de gevoelige snaar te raken. Invloeden gaan van componisten als Arvo Pärt over Rachel’s tot Grandbrothers (CCHA, 2017).
 

"Totally sublime." headphonecommute.com, 19 februari 2014
 

Martin Kohlstedt
De 29-jarige Duitse pianist/componist Martin Kohlstedt wordt vergeleken met collega’s als Nils Frahm en Ólafur Arnalds, Noord- Europeanen die hetzelfde instrument bespelen in een stijl die voor velen hetzelfde klinkt. Maar er bestaan meer dan genoeg verschillen tussen hen en Kohlstedt, die zich geen minimalist noemt.
 

Op Tag (2012), Nacht (2014) en Strom (2017) maakt Kohlstedt wondermooie composities: postklassiek op z’n puurst, prachtigst en meest verfijnd. Vanavond stelt hij zijn meest recente album Strom voor met een concert dat bulkt van improvisatie en experiment.
 

In Nederland hebben festivals als ADE en Motel Mozaique hem al ontdekt, lang zal het niet meer duren vooraleer Vlaanderen volgt!
 

"Alsof Erik Satie een alliantie aangaat met Tangerine Dream. (…) Wordt nu al in één adem genoemd met Nils Frahm." FocusKnack, 15 januari 2017
"Kohlstedt laat zijn luisteraars kopje-onder gaan in een bubbelend bad van knappende pianonoten en beats." thedailyindie.nl, 20 oktober 2017

"**** Mindfulness op een schoteltje, mét hip randje, voor wie denkt dat Beethoven en co. vandaag ook inspiratie zou vinden in het Parijse klimaatakkoord of bij Syrische dissidenten."
FocusKnack, 23 augustus 2017

credits

James Heather: piano James Heather / Luke Howard: piano & elektronica Luke Howard / Martin Kohlstedt: piano, Fender rhodes & elektronica Martin Kohlstedt / © Fabrice Bourgelle & Jeff Andersen Junior
jamesheather.comlukehoward.commartinkohlstedt.com
Cookies

Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies die voor een aangename navigatie en een gepersonaliseerd aanbod aan content en diensten zorgen.

lees hier onze privacyverklaring sluiten