Nordic noir + Minimalistic baroque

Mari Samuelsen & Casco Phil
26 okt 18
20.00 u
  • vrijdag 26 okt 18
    20.00 u
    theaterzaal
    Geweest
  • Prijzen exclusief servicekosten vanaf € 2 per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Nordic noir. Als Scandinavië beelden oproept, zijn het die van weidse landschappen met een vervreemdend karakter. Witte vlakten en bewolkte luchten. Of regenachtige, blauwachtig verlichte achterbuurten in nachtelijk duister. Somber en mysterieus. In films en series lijkt het landschap vaak een personage op zich dat de sfeer van het verhaal bepaalt.
 

"In die mysterieuze wereld groeit het landschap uit tot een metafoor voor de duisternis van de menselijke ziel." Mari Samuelsen

De Noorse violiste Mari Samuelsen bouwde de voorbije jaren een sterke reputatie op met een zowel meer traditioneel als hedendaags repertoire. Bijzonder is haar samenwerking met Max Richter met wie ze vaak speelt bij concertuitvoeringen van zijn composities. Ze speelde in enkele van de meest prestigieuze zalen ter wereld zoals Carnegie Hall, Konzerthaus Berlin, Barbican London, Paris Philharmonie en Elbphilharmonie Hamburg.
 

Mari Samuelsen voelt zich aangetrokken door de moderne generatie Scandinavische filmcomponisten die de (misdaad)series verklanken met minimalistische zwart-witte penseelstreken. Voor Nordic noir - dat meteen naar de top van de Noorse hitlijsten ging - beluisterde ze de muziek bij de series, maar ze dook ook de studio in met componisten als Uno Helmersson (The bridge), Frans Bak (The killing) en Ólafur Arnalds. Op het album hoor je subtiele invloeden van heel wat componisten van de laatste decennia, van Michael Nyman tot Philip Glass, van Wim Mertens tot Arvo Pärt.
 

Speciaal voor Nordic night(s) haalt CCHA Mari Samuelsen naar Vlaanderen. En dat is niet alles: we brachten haar in contact met het Belgische kamerorkest Casco Phil onder leiding van Benjamin Haemhouts voor de creatie van een aangepast Nordic noir-programma met 10 muzikanten van het ensemble.
 

Casco Phil - opgericht in 2008 als Belgische Kamerorkest - kende een flitsende start in deSingel, gevolgd door talrijke concerten in zalen zoals het Concertgebouw Amsterdam, Bozar en het Concertgebouw. Het ensemble zoekt continu unieke en grensverleggende projecten.
   

Johann Sebastian Bach Chaconne uit Partita No. 2 in D Minor, BWV 1004
Philip Glass Echorus
Peter Gregson Sequence4
Uno Helmersson Sound of forgiveness & Timelapse
Johann Paul von Westhoff Imitazione
Pēteris Vasks Lonely angel
Johann Sebastian Bach Prelude en fuga in D-groot, BWV 850 & Invention in a-klein, BWV 784
Philip Glass Mishima closing
Arvo Pärt Fratres
Jóhann Jóhannsson Good night, day

programmaboekje

credits

viool (Duke of Edinburgh Stradivarius 1724, in bruikleen van Florian Leonhard Fine Violins, Londen) Mari Samuelsen / met Casco Phil o.l.v. Benjamin Halmhouts / © Kaja Bruskeland & Tanvi Malik
marisamuelsen.com & cascophil.be

Cookies
Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies die voor een aangename navigatie en een gepersonaliseerd aanbod aan content en diensten zorgen.
lees hier onze privacyverklaring