Dood versus verrijzenis: Arvo Pärt & Ivan Moody

home > programma > klassieke muziek > Dood versus verrijzenis: Arvo Pärt & Ivan Moody

klassieke muziek - vocaal
Goeyvaerts Strijktrio & Vox Luminis - Dood versus verrijzenis: Arvo Pärt & Ivan Moody
vr 21 mrt 2014 - 20u00 / Sint-Quintinuskathedraal / € 16 basis - € 14.5 red - € 14.5 abo / gratis inleiding 19u15


Vox Luminis - Ockeghem


Goeyvaerts Strijktrio - Webern


Goeyvaerts String Trio goes Kickstarter! Help them launch their new CD! .

Componisten van religieuze of liturgische muziek zijn vaak zelf erg gelovig. Tijdens een periode van artistieke bezinning bekeerde de Estse componist Arvo Pärt zich in de jaren '70 tot het Russisch-orthodoxe geloof. Een intense periode van studie, waarbij hij zijn artistieke aandacht op het gregoriaans en de vroege polyfonie richtte, veranderde zijn persoonlijkheid als componist volledig. Hij bereikte in 1985 met zijn Stabat mater een ware cultstatus. De puurheid en het respect voor stilte maken het werk zo aangrijpend.

Als een tegenhanger voor Arvo Pärts Stabat mater componeerde de Britse componist Ivan Moody op vraag van het Goeyvaerts Strijktrio Simeron. Moody gebruikt Griekse teksten uit de Byzantijnse ritus die handelen over Jezus’ begrafenis en opstanding.

Het Goeyvaerts Strijktrio werd in 1997 opgericht door violiste Kristien Roels, altviolist Kris Matthynssens en cellist Pieter Stas. Het trio, dat zijn naam ontleent aan de Belgische componist Karel Goeyvaerts, die een belangrijke rol speelde in de ontwikkelingen binnen de Europese nieuwe muziek, voert hoofdzakelijk repertoire van de 20ste eeuw uit.

programma
Arvo Pärt (°1935): Stabat mater
Ivan Moody (°1964): Simeron

viool Kristien Roels • altviool Kris Matthynssens • cello Pieter Stas • sopraan Zsuzsi Tóth • alt Barnabás Hegyi • tenor Olivier Berten • inleiding Hugo Joris • © Challenge Records International & Ola Renska

www.stringtrio.net / www.zsuzsitoth.com / www.olivierberten.info


   


Sponsors cultuurcentrum Hasselt vzw. Website stad Hasselt. Website provincie Limburg. Website vlaamse overheid. Website Belfius bank. Website Cristal Alken. Website Het Belang Van Limburg. Website cultuurplatform Limburg. Website uit in Hasselt.

algemeen
Kunstlaan 5, 3500 Hasselt
tel. +32 11 22 99 31
fax +32 11 24 32 07

kaartverkoop
tel. +32 11 22 99 33
fax +32 11 24 32 07

cultuurcentrum Hasselt
pers | mijn winkelmandje

sep
okt
nov
dec
jan
feb
mrt
apr
mei
   
jun