Marco Goecke, Jirí Kylián & Cayetano Soto

home > programma > dans > Marco Goecke, Jirí Kylián & Cayetano Soto

dans - RegioTheater RegioDans - hedendaags ballet - Belgische première
Nederlands Dans Theater 2 - Marco Goecke, Jirí Kylián & Cayetano Soto
do 19 dec 2013 - 20u00 / theaterzaal / € 22 basis - € 20 red - € 20 abo / gratis inleiding 19u15


Gods and dogs


Nichts


Silver bullet

Het Nederlands Dans Theater stond ruim dertig jaar onder de artistieke leiding van de wereldberoemde choreograaf Jirí Kylián en groeide uit tot één van de meest vooraanstaande dansgezelschappen ter wereld. Omwille van de grote klasse en virtuositeit van het gezelschap komen de beste choreografen en componisten naar Den Haag om met deze dansers te creëren. Zo bouwde het gezelschap in zijn ruim 50-jarige bestaan een repertoire op dat uit meer dan 600 balletten bestaat.

Sinds enkele jaren heeft Paul Lightfoot de artistieke leiding over beide groepen van het ensemble, NDT1 en NDT2. NDT2 geeft jonge dansers de kans een zo breed mogelijk palet aan dansstijlen te ervaren. Vanuit dat uitgangspunt combineert dit programma de geïsoleerde, eenzame wereld die Marco Goecke (wiens Songs for Drella voor het Scapino Ballet we twee jaar geleden presenteerden) schetst in Nichts met de chemie van het bijzondere partnerwerk in Gods and dogs van Jirí Kylián. Naast deze belangrijke choreografische stemmen staat nieuw werk van de Spaanse choreograaf Cayetano Soto op
het programma.

Gods and dogs uit 2008 is de 100ste choreografie die Jiří Kylián voor NDT maakte. In het mysterieuze ballet toont de choreograaf hoe dun de scheidslijn tussen normaal en abnormaal kan zijn. Want, zo zegt hij: ”Surely no positive developments can ever be accomplished without the help of a healthy portion of madness.” Gods and dogs draagt de ondertitel ‘an unfinished work’, een verwijzing naar Kyliáns fascinatie voor de schoonheid van dat wat onafgemaakt blijft in het leven. Gods and dogs won de Zwaan Meest indrukwekkende dansproductie 2009.

Nichts (2008) is het eerste werk dat de Duitse Marco Goecke, sinds dit seizoen 'associate choreographer' bij NDT, maakte voor het gezelschap. Zoals altijd weet Goecke met zijn unieke danstaal een geheel eigen dansuniversum te creëren. Het resultaat is een eclectische, postmoderne choreografie waarin solo’s de overhand hebben, vol verrassende bewegingen die elkaar in een hoog tempo opvolgen. Schudden, trillen, fladderen… pure, fascinerende gekte.

De Spaanse Cayetano Soto staat bekend om zijn technisch hoogstaand, complexe en onvoorspelbare choreografieën. Zijn werken, met name zijn pas-de-deux, doen niet alleen koortsachtig, opgejaagd en ronduit agressief aan; ze zijn vooral ook heel persoonlijk. Soto’s werk was te zien op verschillende internationale festivals in Europa, de Verenigde Staten en Canada. In 2006 won hij de Hapag Lloyd prijs voor 24FPS, gemaakt voor het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. In 2011 was hij genomineerd voor de Golden Mask Award in Rusland, voor zijn choreografie UNEVEN.

Nadat we eerder al voorstellingen van NDT2 bezochten in Maastricht in het kader van onze Euregionale samenwerking RegioDans RegioTheater komt het gezelschap nu voor het eerst naar Hasselt.

“Mooi is hoe Goecke de gekte bezweert met warme jazz van Keith Jarrett en aanwakkert met de duistere zwoele underground sound van Jimi Hendrix.” Den Haag Centraal over Nichts
“Fascinerend en intens geconcentreerd met duetten op het scherpst van de snede.” De Telegraaf over Gods and dogs

Nichts: choreografie & decor Marco Goecke • choreografisch assistent Hedda Twiehaus • muziek Keith Jarrett & Jimi Hendrix • lichtontwerp Udo Haberland • kostuums Marco Goecke & Joke Visser (met dank aan Robert Herzog) • wereldpremière 13 november 2008 in het Lucent Danstheater Den Haag
Gods and dogs: choreografie & decor Jirí Kylián • choreografisch assistent Gerald Tibbs • muziek Ludwig van Beethoven & Dirk Haubrich • lichtontwerp Kees Tjebbes • kostuums Joke Visser • computergestuurde projectie Tatsuo Unemi & Daniel Bisig • wereldpremière 13 november 2008 in het Lucent Danstheater Den Haag
Silver bullet: choreografie Cayetano Soto
• inleiding Katie Verstockt • © Daisy Komen Photography

www.ndt.nl


        

   


Sponsors cultuurcentrum Hasselt vzw. Website stad Hasselt. Website provincie Limburg. Website vlaamse overheid. Website Belfius bank. Website Cristal Alken. Website Het Belang Van Limburg. Website cultuurplatform Limburg. Website uit in Hasselt.

algemeen
Kunstlaan 5, 3500 Hasselt
tel. +32 11 22 99 31
fax +32 11 24 32 07

kaartverkoop
tel. +32 11 22 99 33
fax +32 11 24 32 07

cultuurcentrum Hasselt
pers | mijn winkelmandje

sep
okt
nov
dec
jan
feb
mrt
apr
mei
   
jun